"Griekenland heeft een Marshallplan nodig: een Merkelplan"

AFP
De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft tegen het Duitse weekblad Die Zeit gezegd dat hij minister is van een bankroet land. Dit meldde het blad vandaag. Varoufakis beklemtoonde voorts dat zijn land nooit meer een begrotingstekort wil als de huidige schuldencrisis is opgelost.

Om dat te bereiken denkt hij aan een soort Marshallplan. Dat hielp van 1948 tot 1952 bij de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou een leidende rol op zich moeten nemen bij het maken van zo'n plan om Europa uit de schuldencrisis te tillen, aldus Varoufakis. Hij spreekt van een Merkelplan.

Varoufakis stelt dat de schuldenproblematiek van Griekenland tot dusverre volkomen verkeerd is aangepakt door de Europese landen en instellingen die als een gokverslaafde geld blijven weggooien. Varoufakis vraagt zich af waarom er niet wordt gezegd: "Stop, wat hebben we verkeerd gedaan, begrijpen we deze crisis wel goed?"

Hij bestrijdt dat het beleid van hervormingen en bezuinigingen het land vooruit helpt. Statistisch lijkt er misschien een beetje vooruitgang volgens Varoufakis, maar in werkelijkheid dalen de inkomens en prijzen, en wordt economie steeds zwakker. Hij wijt de misère in zijn land ook aan 'kartels' van rijke Grieken die nauwelijks belasting betalen.

De minister zei dat het geen breuk met de economische hervormingen is als de regering gepensioneerden die van 300 euro per maand leven, 300 euro extra geeft. Bij hervormingen moeten we het over de kartels hebben, aldus Varoufakis.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontving deze ochtend de Griekse premier Alexis Tsipras. Voor de camera's ging dat er van Junckers kant erg gemoedelijk aan toe.
PHOTO_NEWS Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontving deze ochtend de Griekse premier Alexis Tsipras. Voor de camera's ging dat er van Junckers kant erg gemoedelijk aan toe.