Ga naar de mobiele website
^ Top

"Europees ratingagentschap raakt niet opgestart"

REUTERS
Het project voor een Europees ratingagentschap, dat de dominantie van de Amerikaanse ratingbureaus zou moeten temperen, kan investeerders moeilijk overtuigen. Het consultancybureau Roland Berger is er niet meer zeker van dat het de 300 miljoen euro startkapitaal zal kunnen verzamelen, zo schrijft de krant Financial Times Deutschland vandaag zonder precieze bronvermelding. Het consultancybureau Roland Berger zegt de gesprekken over de oprichting van dergelijk agentschap voort te zetten.

Volgens de Duitse krant is het consultancybureau er niet meer zeker van dat het de 300 miljoen euro startkapitaal zal kunnen verzamelen. De verantwoordelijken hadden vooral gerekend op de steun van Duitse en Franse grootbanken, maar hebben daar maar weinig interesse kunnen wekken, zo luidt het.

Roland Berger geeft vandaag toe dat het tot nu toe "geen concrete toezeggingen heeft" om het financiële plaatje rond te krijgen. Maar het bureau zet de gesprekken met potentiële investeerders voort. "We blijven het project als juist en wenselijk beschouwen", aldus een woordvoerster.

Het consultancybureau had gehoopt tegen einde maart het oprichtingscontract te tekenen van het ratingagentschap, dat de vorm zou aannemen van een vzw. Het Europees ratingagentschap was een reactie op de kritiek op de Amerikaanse kredietbeoordelaars Standard & Poor's, Moody's en Fitch, die mee de financiële crisis van 2008 veroorzaakt zouden hebben. De bedoeling was dat de Europese speler transparanter zou werken.

Meer over


Meld een bug