"Athene en Europa bereiken akkoord over hervormingen"

Grieks premier Alexis Tsipras.
AP Grieks premier Alexis Tsipras.
Griekenland is het met zijn schuldeisers voorlopig eens geworden over nieuwe hervormingen. Het is een eerste stap naar nieuwe financiële steun voor het noodlijdende land. Dat meldt de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volgens het dagblad telt het principe-akkoord 27 pagina's en staan er plannen voor de komende drie jaar in. Als de Europese regeringen instemmen, zou het op 20 augustus kunnen ingaan. Naar verluidt wil Griekenland een half miljard euro bezuinigen op het leger. Sommige beroepen worden niet langer beschermd, wat concurrentie mogelijk moet maken.

Een nieuw steunpakket voor Griekenland bestaat mogelijk uit zo'n 80 miljard euro voor een periode van drie jaar. Komt er geen akkoord, dan komt er een nieuwe brugfinanciering, zoals Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder deze week al aanhaalde.

Eind juni liep een eerder noodprogramma af en leken de onderhandelingen tussen Athene en zijn Europese schuldeisers stuk te lopen. De linkse regering van premier Alexis Tsipras was niet langer bereid in te stemmen met de strenge Europese voorwaarden aan het noodkrediet.

Ook een grote meerderheid van de Griekse bevolking stemde begin juli tegen de Europese maatregelen. Na een marathononderhandeling van twee dagen in Brussel vonden de regeringsleiders van de eurolanden toch de wil om verder te gaan met Griekenland. Tsipras stemde in met vrijwel alle Europese eisen. De Griekse premier meende dat hij niet het mandaat had om met de euro te breken en ging daarom alsnog akkoord.

De precieze details van het akkoord zijn nog niet bekend

Nieuwe gesprekken met instituties

De afgelopen weken is Griekenland opnieuw rond de tafel gaan zitten met 'de instituties': het IMF, de ECB, de Europese Commissie en ambtenaren van het Europese noodfonds ESM. De gesprekken hebben deze week resultaat opgeleverd, zo bericht de Frankfurter Allgemeine. De precieze details van het akkoord zijn nog niet bekend.

Afgelopen maandag ging de Griekse beurs weer open na vijf weken gesloten te zijn geweest. Op de eerste dag schoot de koers ruim 16 procent in de min. De dagen daarna krabbelde de index weer een beetje op.