Economie eurozone kreunt zwaar onder coronacrisis

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
De economie van de eurozone heeft zwaar te lijden onder de uitbraak van het coronavirus en de inperkingsmaatregelen van overheden om de ziekte te beteugelen. Met name in de dienstensector zoals bijvoorbeeld toerisme, luchtvaart, horeca en detailhandel gaan de zaken buitengewoon moeizaam. Maar ook in de industrie zijn de negatieve gevolgen van het virus duidelijk merkbaar.

Op basis van voorlopige cijfers meldde de Britse marktonderzoeker IHS Markit dat zijn inkoopmanagersindex voor de dienstensector in het eurogebied kelderde van 52,6 in februari naar 28,4 in maart, de grootste daling ooit. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp van de activiteit. De daling was veel scherper dan economen hadden verwacht, want zij rekenden in doorsnee op een niveau van 39,5.

Zwakste niveau in 22 jaar

De graadmeter voor de industrie in de eurolanden zakte van een stand van 48,7 naar 39,5. Veel industriebedrijven in Europa hebben de deuren gesloten om de uitbraak tegen te gaan.

De samengestelde index van diensten en industrie noteerde voor maart een voorlopige stand van 31,4 tegen 51,6. Het gaat om het zwakste niveau sinds juli 1998. Hier werd door economen gemiddeld 38,8 voorspeld.

Markit meldde dat in Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van de eurozone, een flinke afname van de economische activiteit was te zien. Autoriteiten in Europa zijn bezig met omvangrijke steunmaatregelen om de economie te stimuleren.

Lees ook: Beleggen in tijden van coronavirus: wat u nu (niet) moet doen (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johny vanderlinden

  De economie zal nog wel een tijdje kreunen, alles zal niet in 1 2 3 opgelost zijn, de drama's moeten nog komen.

 • Johan Hendrickx

  Ze kunnen misschien Peeters en Kitir sturen, die gingen in het verleden zogezegd ook veel fabrieken in moeilijkheden redden..

 • Jef Denijs

  Ga je geld maar afhalen, ik voel een bankencrisis aankomen.

 • Ludo Hermans

  De economie zal pas stilvallen als politici niet meer kunnen stelen van de burger!

 • Marc Van der Vloedt

  Aan de "Getty Image" is te zien dat, de spilindex en de daaruit vloeiende automatische aanpassing voor lonen en uitkeringen voortaan met "centen" zal werken en niet meer met "%" ? Anders zoekt daar eens een ander prentje bij de berichtgeving over "economie" !