Exclusief voor abonnees

Economen kritisch over loonakkoord: “Geen enkele langetermijnvisie”

Econoom Geert Noels: “Dit akkoord houdt geen rekening met de uitdagingen van onze moderne arbeidsmarkt.”
belga Econoom Geert Noels: “Dit akkoord houdt geen rekening met de uitdagingen van onze moderne arbeidsmarkt.”
Na een marathonoverleg van 20 uur hebben de sociale partners een loonakkoord bereikt, maar economen reageren kritisch op het uiteindelijke ontwerp. Vooral het brugpensioen vanaf 58 en de verhoging van minimumlonen krijgen kritiek. “Dit akkoord is niet aangepast aan de uitdagingen van onze huidige arbeidsmarkt,” klinkt het.

Na onderhandelingen tussen de Groep van Tien die bijna twintig uur duurden, kwamen de sociale partners vanochtend met een ontwerp voor een loonakkoord naar buiten. Onder meer een loonstijging van 1,1%, een versoepeling van het brugpensioen, een verhoging van de minimumlonen en het optrekken van uitkeringen, staan in dat ontwerp. “Het goede nieuws is dat er een akkoord is gekomen,” reageert econoom Geert Noels. “Het slechte nieuws is dat het geen enkele langetermijnvisie uitstraalt. Dit akkoord heeft niet de ambitie om de uitdagingen van de huidige arbeidsmarkt in België te tackelen. Het koestert fouten uit het verleden en past zich niet aan de moderne economie aan.”

Je hebt 28% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Lazoore

  Geef die econoom het minimum loon en geef hem ook 10 eurocent per uur opslag eens kijken wat hij dan zal zeggen.

 • Daniel Verlé

  Na zijn schandelijke artikel in De Tijd over het klimaat begeeft Geert Noels zich terug op zijn eigen terrein. Schoenmaker blijf bij Uw leest !

 • Piet Vanderhaagt

  Economen ? Lange termijn visie ? Neem de echt werkende mensen die in de meerderheid zijn, nog meer koopkracht af, wie gaat dan nog jullie producten kunnen kopen ? Nu op hun lonen besparen levert onmiddellijk meer winst op voor de bedrijven, maar op lange termijn gaan er minder mensen nog iets kunnen kopen... Dat is lange termijn visie.. een aasje gooien om een vis te vangen, altijd zo geweest, zal altijd zo blijven...

 • Gino Denil

  En zonder schaamte kritiek op een loonsverhoging van 10 cent per uur voor de minimumlonen. Dat is dan ongeveer 15 € bruto per maand. Dergelijke economen zouden ze eens een jaartje moeten doen leven met een minimumloon. Om ze terug wat bij de realiteit te brengen.

 • Patrick Beelen

  En wat denken jullie wat gaan doen als alles geautomatiseerd wordt?Taxi's,treinen,schepen,bussen,productie enz...Er gaan nog heel veel werklozen bij komen.