ECB fors somberder over economische groei

Draghi herevalueert beleid begin volgend jaar

ECB-voorzitter Mario Draghi.
AFP ECB-voorzitter Mario Draghi.
De Europese Centrale Bank (ECB) stelt haar economische groeiverwachtingen bij, en laat tegelijk haar belangrijkste rente onveranderd op 0,05 procent. Het was algemeen verwacht dat de rente onveranderd zou blijven. Dit rentetarief, dat historisch laag is, geldt sinds september.

De Europese Centrale Bank (ECB) was vandaag somberder over de economische groei en over de inflatie in de eurozone. De groeicijfers voor 2015 en 2016 werden naar beneden herzien, tot respectievelijk 1 procent en 1,5 procent economische groei. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van 1,6 procent en 1,9 procent.

De inflatie zou volgend jaar slechts op 0,7 procent uitkomen, en in 2016 op 1,3 procent. Dat is veel minder dan de 1,1 en 1,4 procent in de vorige prognose én ver onder de beoogde 2 procent.

Nieuwe maatregelen?

De ECB gaat begin volgend jaar de impact van de monetaire maatregelen die ze al genomen heeft, herevalueren. Indien nodig zullen er bijkomende maatregelen genomen worden. Dat verklaarde de ECB-voorzitter Mario Draghi op de persconferentie na het rentebesluit. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van extra stimuli, zeker nu duidelijk is dat zowel de groei als de inflatieverwachtingen in de eurozone fors naar beneden werden bijgesteld.

Volgens Draghi is de technische voorbereiding van nieuwe maatregelen "geïntensifieerd". Volgens waarnemers zou het kunnen gaan om de aankoop van overheidsobligaties door de ECB.

Draghi zei ook dat de lopende maatregelen een belangrijke impact hebben op de balans van de centrale bank, "waarvan het de bedoeling is om opnieuw de dimensie van begin 2012 te bereiken". Die woordkeuze -"bedoeling" in plaats van "verwachting"- wijst op de ambitie van de Italiaan.

Over de olieprijs, die de inflatie nog meer de dieperik instuurt, zei Draghi dan weer dat men "bijzonder waakzaam" zal zijn voor de effecten. "Indien het nodig is om de risico's van een te lange periode van lage inflatie te bestrijden, blijft de raad van gouverneurs unaniem in haar betrachting om bijkomende onconventionele instrumenten te gebruiken, die binnen haar mandaat liggen", klonk het.

De zogenaamde "bazooka" blijft dus mogelijk, maar niet voor meteen. Beleggers reageerden teleurgesteld. Na de uitspraken van Draghi gingen de beurzen in Europa in het rood. De euro daarentegen won licht terrein ten opzichte van de dollar. De voorbije dagen was de Europese munt gedaald tot 1,23 dollar, het laagste peil sinds augustus 2012. Die daling hing samen met de verwachting dat de ECB mogelijk deze maand al nieuwe stappen zou zetten om de inflatie aan te jagen.

Beurzen

Na de aankondiging zakten de beurzen. In Brussel daalde de Bel20-index met 0,86 procent tot 3.268,36 punten. Achttien van de twintig aandelen in de elitekorf eindigden lager.

De beurs was nochtans met winst gestart. Beleggers hoopten op een aankondiging van nieuwe maatregelen om de economie in de eurozone een extra zetje te geven. Maar die kwam er niet. Draghi zei alleen dat de voorbereidingen worden "geïntensifieerd" om begin volgend jaar in te grijpen als dat nodig is. Intussen verlaagde de ECB nochtans de vooruitzichten. Ze gaat nu uit van een economische groei van 1 procent voor de eurozone in 2015, in plaats van de verwachte 1,6 procent.

De reactie van de beurs was over een breed front negatief. Twaalf van de grootste twintig aandelen boekten een verlies van minstens 0,80 procent. De grootste malus was voor Elia, dat 1,84 procent lager afsloot op 39,94 euro. Slechts twee elitewaarden gingen erop vooruit, al was dat minimaal. Belgacom verdapperde 0,46 procent tot 31,94 euro en UBC hield 0,03 procent bonus over bij een slotkoers van 64,42 euro.

Bij de kleinere waarden stond Ontex onder druk. De koers van de luierproducent zakte 3,58 procent tot 21,69 euro. Referentieaandeelhouders TPG en Goldman Sachs hebben een deel van hun aandelen verkocht aan grote investeerders. Volgens KBC Securities zou dat gebeurd zijn voor een prijs tussen 21 en 21,25 euro per aandeel. Ze houden nu gezamenlijk nog 22 procent van het kapitaal in handen.

Winst was er daarentegen voor Agfa-Gevaert, dat tegen de stroom in 2,59 procent verdapperde om uit te komen op 1,98 euro. Het was de tweede opeenvolgende vooruitgang voor het concern. Eerder deze week werd het bedrijf bekroond voor de ontwikkeling van een nieuwe inkt waarmee rechtstreeks op plastic verpakkingen kan worden gedrukt. Het management denkt eraan om te investeren in een nieuwe productielijn.

Ook zinkbedrijf Nyrstar ging er verder op vooruit. Het aandeel won 1,79 procent. Donderdag werd op een buitengewone algemene vergadering het levensbelangrijke financieringsplan goedgekeurd. Opvallende dwarsligger was volgens de krant De Tijd Umicore, de op één na grootste aandeelhouder van Nyrstar.