E5 Mode vraagt bescherming tegen schuldeisers aan: 500 jobs in gevaar door coronacrisis

De voorgevel van e5 mode in Herentals
Kristof Baelus De voorgevel van e5 mode in Herentals
E5 Mode vraagt bescherming tegen schuldeisers aan. De modeketen verwijst naar de coronamaatregelen, "die enorm zwaar inhakken op de inkomsten". Dat meldt E5 Mode woensdag in een persbericht. Door de gedwongen sluiting van de winkels kijkt E5 mode nu al aan tegen een omzetverlies van 12 miljoen euro. “Ik vind dit bijzonder triest voor ons bedrijf en voor onze 500 medewerkers, maar ik zie geen alternatief. Dit scenario was geen deel van ons businessplan”, zegt CEO Frédéric Helderweirt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Kledingketen E5 mode telt 56 winkels in Vlaanderen en 12 in Wallonië. Die zijn nu allemaal al sinds 16 maart dicht en dit voor minstens 5 weken. En dat hakt stevig in op de inkomsten.

“Ik heb alle begrip voor de maatregelen van de overheid in deze crisis die ongezien is. De gezondheid van onze klanten en mijn medewerkers komt op de eerste plaats. We hebben zelfs maandag 16 maart op eigen initiatief beslist om onze winkels te sluiten, nog voor dit door de overheid verplicht werd. Maar die wekenlange sluiting betekent een direct omzetverlies van 12 miljoen euro. Net in een periode die voor ons commercieel zeer belangrijk is met de nieuwe lentecollecties en de Oxfam-actie voor het goede doel”, meldt CEO Frédéric Helderweirt. 

E5 mode benadrukt dat de webshop nog steeds open is en open blijft tijdens de procedure van gerechtelijke organisatie. En van zodra de overheid de toestemming geeft de fysieke winkels weer te openen, zal dit ook gebeuren.

Werken aan doorstart

Nu E5 mode voor 3 maanden bescherming vraagt tegen de schuldeisers, kan de keten een doorstart bekijken en de zoektocht naar potentiële nieuwe investeerders beginnen. Bedoeling is dat E5 mode de eerder aangekondigde reorganisatie verder doorvoert om zo een groot deel van de totale werkgelegenheid te vrijwaren. 

Een deel van die reorganisatie is de definitieve sluiting in 2020 en 2021 van de 12 winkels in Wallonië, die reeds aangekondigd werd in januari van dit jaar. Daarbij zijn 41 medewerkers betrokken. “Het plan om de keten weer financieel gezond te maken was ambitieus,” zegt CEO Helderweirt, “maar realistisch”. 

“Helaas vraagt een reorganisatie veel tijd en zijn veel inspanningen pas merkbaar na een langere periode.” Tijd die de keten nu niet krijgt. De ondernemer benadrukt dat hij blijft vechten voor het voortbestaan van E5 mode en de bijhorende werkgelegenheid.

E5 mode nog maar pas in nieuwe handen

E5 mode is nog maar sinds eind december 2019 in handen van Feniks Holding, de holding van Frédéric Helderweirt. De keten was voordien 40 jaar in handen van de familie Kaesteker-Talpe. Het herstelplan werd al in de eerste 2 maanden van dit jaar uitgewerkt en opgestart, maar krijgt nu niet de kans om zijn vruchten af te werpen.

“Ik heb eind 2019 E5 mode overgenomen, met de intentie om het bedrijf door een moeilijke periode te loodsen en om het grote deel van de werkgelegenheid te kunnen redden. Ik had nooit gedacht om binnen de kortste keren in de meest ingrijpende gezondheidscrisis sinds mensenheugenis te belanden. Als ik dit vooraf had geweten, was ik er wellicht niet aan begonnen. Maar ik ben niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Ik apprecieer enorm het harde werk van alle medewerkers de afgelopen maanden, want we waren op goede weg om het tij te keren”, besluit Helderweirt.

Vakbond niet verrast

“Op zich is het geen verrassing”, reageert Bart Leybaert van de socialistische bediendebond BBTK. “We hebben een tijdje geleden al een overeenkomst moeten maken over de gefaseerde sluiting van de Waalse winkels. We waren op de hoogte dat de directie aan het werken was aan een herstelplan voor de Vlaamse winkels en de hoofdzetel.”

Mijn bekommernis is welke gevolgen er gaan zijn voor het personeel in het post-coronatijd

Bart Leybaert van de socialistische bediendebond BBTK

“Mijn bekommernis is welke gevolgen er gaan zijn voor het personeel in het post-coronatijd”, zegt Leybaert. Door de coronacrisis is het nog koffiedik kijken, hoelang zal de sluiting van de winkels bijvoorbeeld nog duren? “Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen zullen zijn.” De werknemers zijn twee keer het slachtoffer, klinkt het nog. Ze zaten al in tijdelijke werkloosheid, en dreigen nu hun job te verliezen. BBTK dringt bij deze uitzonderlijke situatie alleszins aan dat er zo snel mogelijk overleg komt met de directie.

Volgens de christelijke bediendebond ACV Puls is E5 mode “zwaargewond maar niet dood”. De vakbond wil constructief zijn om het bedrijf uit de crisis te halen en een doorstart te maken, maar wil de werknemers “niet op het offerblok leggen”. “E5 mode draaide de jongste jaren al met een nipte cashflow”, aldus Wouter Parmentier. “Er is geen buffer om een zware schok zoals de coronacrisis op te vangen.”

Vorige week was er aanvankelijk een bijzondere ondernemingsraad gepland voor de Vlaamse winkels en de signalen die de vakbond opving, waren positief. De vakbond heeft alle begrip voor de moeilijke situatie waarin de nieuwe eigenaar zich bevindt, maar verwacht ook een “gedegen aanpak om uit deze crisis te geraken”.

Lees ook:

3.000 euro premie voor Vlaamse ondernemers die open blijven maar zwaar omzetverlies hebben

De Croo stelt coronapremie van 1.000 euro voor

Worden de solden uitgesteld tot augustus?
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  Die stonden al veel langer op apegapen.,niet?

 • Ann Verschueren

  E5 Mode is al langer aan het aftakelen. Brol dat de prijs niet waard is en alles , rokken, bloezen, kleedjes, allemaal in dezelfde printen .Plezant als je die overal op straat tegenkomt!

 • Peter De Smet

  De aasgieren beginnen al rond te cirkelen...

 • DIRK RASSCHAERT

  Vroeger was het Belgische kwaliteit voor een aannemelijke prijs. Het enige wat ik zien stijgen heb is de prijs ! Het concept is volledig verwaterd en verouderd .

 • Koen Hoogstoel

  Businessplan? Dat wil ik wel eens zien. 2 weken geen verkoop en alles valt in elkaar. Hmmm