Dwangsom rond snel internet al opgelopen tot 375.000 euro: Vervoort belooft snelle oplossing

Rudi Vervoort.
Photo News Rudi Vervoort.
België moet sinds begin juli een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag omdat een Europese richtlijn over snel internet nog niet werd omgezet door een dispuut over bevoegdheden. Het bedrag is intussen opgelopen tot 375.000 euro, berekende de VRT-nieuwsredactie. Brussels minister-president Rudi Vervoort belooft in een reactie dat er binnenkort een oplossing wordt voorgelegd in het Brussels parlement.

De richtlijn, die de uitrol van snel internet vergemakkelijkt en stimuleert, dateert al van 2014. Ze had uiterlijk op 1 januari 2016 in nationale wetgeving omgezet moeten zijn. 

Het knelpunt waarvoor het Europees Hof van Justitie België in juli veroordeelde, heeft betrekking op één specifieke paragraaf van de richtlijn. Die werd nog niet door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omgezet omdat het ervan overtuigd is dat het federale materie betreft.

30% minder kosten
Vervoort herhaalt vandaag dat de Brusselse regering ervan uitging dat het om een federale bevoegdheid gaat. "Maar om het dossier niet onnodig te laten aanslepen, zou het Brusselse parlement binnenkort een voorstel doen waarmee aan de opmerkingen van het Europees Hof van Justitie zou worden tegemoetgekomen”, klinkt het nu.

Het opzet van de hele richtlijn is om bestaande infrastructuur van nutsbedrijven aan te wenden om breedbandinternet sneller en goedkoper uit te rollen. Door leidingen, kasten, masten en andere installaties open te stellen, zouden de kosten voor het uitrollen van snel internet tot 30 procent teruggedrongen moeten kunnen worden. Omdat op die manier ingrijpende infrastructuurwerken tot een minimum beperkt worden, kan de installatie van zulke netwerken ook een pak sneller gaan.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Miriam De Pauw

  Of het nu Brussel of de Federale regering is die betaalt maakt niet uit. Uiteindelijk is het de belastingbetaler die betaalt door een bende onbekwame idioten in een landje met veel te veel regeringen en postjes, en waar men niet meer in staat is over één paragraaf te beslissen. Voor dergelijk wanbeleid worden ze dan ook nog eens goed betaald.

 • Peter Janssen

  Toch eigenaardig: een dwangsom kunnen opleggen voor een europese RICHTLIJN? Die zijn níet verplicht te volgen in een soeverein land voor binnenlandse aangelegenheden maar eu kan dan wel dwangsommen opleggen?Wie legt die contradictie eens uit?

 • Peggie Van Audenhove

  Terwijl het nu al dweilen is met de kraan open zet deze 'minister' er nog een kraantje bij open. Is het gat in de begroting nog niet groot genoeg misschien? Deze onbenul zou verplicht moeten worden om de boete uit eigen zak te betalen. Binnenkort zal hij eens een beslissing nemen en deze voorleggen. Nee NU moet er een beslissing genomen worden om dit op te lossen, deze man zijn onkunde kost ons bakken geld.

 • Jos Nijs

  Zich niet houden aan opgelegd deadlines, getuigt van bijzonder weinig respect voor de burgers en staat in het algemeen. Deze ministers zouden allemaal op non-actief gezet moeten worden !!(of de boete uit eigen zak laten betalen !)

 • Patrick Verbelen

  en zo lopen er meer zaken waarvoor we moeten afdokken, zoals hier al aangehaald, wat zou het, het is toch hun geld niet