Durffonds Arkimedes kost belastingbetaler 66,5 miljoen

De Vlaamse regering moet haar portefeuille bovenhalen voor Arkimedes. Minister van Economie, Philippe Muyters, erfde het dossier van zijn voorganger.
Photo News De Vlaamse regering moet haar portefeuille bovenhalen voor Arkimedes. Minister van Economie, Philippe Muyters, erfde het dossier van zijn voorganger.
Het Arkimedes-fonds gaat zijn 30.000 aandeelhouders bij elkaar roepen met de vraag de vervroegde stopzetting van het durfkapitaalfonds goed te keuren. Dat schrijft De Standaard. 

Het aandeel Arkimedes is substantieel minder waard dan zijn oorspronkelijke inleg van 250 euro per aandeel en daardoor zullen beleggers de gewestwaarborg moeten claimen bij de overheid. 90 procent van de waarde (225 euro per aandeel) is afgedekt door de Vlaamse gewestwaarborg.

Het was in 2005 de eerste keer dat de Vlaamse overheid het brede publiek opriep om geld te stoppen in risicokapitaal voor meestal technologische starters. Kopers van de Arkimedes-aandelen werden niet alleen gelokt met de gewestwaarborg, maar ook met een belastingvoordeel van 35 procent van de investering.

Dankzij die dubbele matras (90 procent waarborg + 35 procent belastingkrediet) recupereren beleggers uiteindelijk 125 procent van hun investering. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 2,3 procent, betaald door de belastingbetaler. De gewestwaarborg en het belastingvoordeel kosten Vlaanderen 71,1 miljoen euro. Dat kan nog dalen tot 66,5 miljoen, want er moet nog wat restactief verkocht worden.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters bevestigt dat een bedrag werd voorzien in de begroting. Hij legt uit dat de waarde van de portefeuille gedaald is door de economische crisis die uitbrak in de jaren na de lancering van het fonds.
102 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tom Faes

  Wat een klungelaar die Muyters net als de rest van de nva bedriegers.

 • Antonio Rinaldi

  En die krijgen hun geld wel terug?

 • Jef Lois

  Muyters was de slogan van de nva niet " wat we zelf doen doen we beter"? Blijkt ook hier weer dat jullie leugenaars zijn al 15 jaar in de Vlaamse reberingen en kijk nog een verliespost en dan zelf in het leven geroepen,maar dan hoor je de nva aanhang niet he. Liegende huchelaars van nva.

 • jozef stevens

  Niet te geloven wat deze blunder en kibbel regeringen zich zowel op Vlaams als federaal niveau mogen veroorloven gewoon met pek en veren de laan uit sturen.De werkende kleine zelfstandige gepensioneerde of zwakke moeten steeds de rekening betalen.

 • dominique castelein

  in 2004-2008 was de NVA niet aan het besturen,er was één verkozene,stomme peeters