Duizend jobs in gevaar bij BNP Paribas Fortis: “Het was kiezen tussen de pest en de cholera”

BELGA
Bij BNP Paribas Fortis, de grootste bank van het land, zijn duizend jobs in gevaar. Dat bevestigen meerdere bronnen. Er komt evenwel een sociaal plan, waarbij oudere werknemers nog steeds op 58 jaar het bedrijf zouden kunnen verlaten. “Het was kiezen tussen de pest en de cholera”, klinkt het.

Het was de BBTK die vandaag de kat de bel aanbond. De vakbond zegt twee cao’s over werkzekerheid en arbeidstijdverlenging dan toch te ondertekenen. Eerder weigerde de vakbond te tekenen omdat beide cao’s gekoppeld waren. Maar daar is dus verandering in gekomen. Als niet getekend werd, dreigden immers duizend naakte ontslagen.

CEO Max Jadot kondigde deze week aan dat duizend jobs in gevaar zijn bij de bank. Dat is vooral het geval bij de kantoren en de ondersteunende diensten. In totaal zouden de komende jaren 2.500 mensen de bank verlaten, maar voor een groot deel via natuurlijke afvloeiingen. Dat is gelijkaardig aan het personeelsverloop van de voorbije jaren. Voor duizend werknemers dient evenwel naar een andere oplossing te worden gezocht.

Elke dag 12 minuten langer
Door het ondertekenen van de cao’s zou het banenverlies op een sociale manier kunnen gebeuren. In ruil moet wel elke dag 12 minuten langer gewerkt worden. Het sociaal plan zou onder meer voorzien in een uitstapregeling voor oudere werknemers. Die zouden nog steeds op 58 jaar het bedrijf kunnen verlaten, met tussenkomst van de bank.

“Het was kiezen tussen de pest en de cholera. Meer werken of duizend naakte ontslagen”, legt federaal secretaris Pia Desmet uit. “Een vrije keuze hadden we niet echt.” 

De woordvoerder van de bank wou voorlopig niet reageren op de vakbondsberichten.

Indien de cao niet zou worden ondertekend, dreigde CEO Max Jadot met 1.000 naakte ontslagen , luidt het bij BBTK.
BELGA Indien de cao niet zou worden ondertekend, dreigde CEO Max Jadot met 1.000 naakte ontslagen , luidt het bij BBTK.70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Neyt

  Hoe dan ook,ik denk dat heel wat mensen zullen overstappen naar een andere bank,als blijkt dat hun kantoor,die voor hun de beste locatie was,zal verdwijnen,vooral als er nog andere(kleinere) banken in de buurt zijn.

 • paul snemmel

  als er geen klanten meer komen naar het kantoor wat moet je dan doen , je kan ze naar de vakbond sturen waant daar is personeel genoeg dat niets doet anders sluit het kantoor

 • Sven Drapp

  2008 banken staan zwaar onder druk. 2008-2009 Regeringen over heel de wereld geven geld van de belastingbetaler aan de banken. 2019 mensen worden ontslagen bij deze zelfde banken omdat alles digitaliseert. Awel als alles digitaliseert en je minder mensen nodig hebt lijkt het mij wel een goed idee om het geld dat gegeven werd gewoon terug te storten. Net wel zo eerlijk

 • Jan Janssens

  Iedereen heeft het over het klimaat. Maar digitalisering is nu belangrijker om over te debateren. Dit gaat banen kosten met veel werkloosheid tot gevolg. De oudere generatie van vroeger heeft geluk gehad om op pensioen te gaan. Maar de jongere generatie van nu heeft geen zekerheden en toekomst meer. Veel jobs gaan overgenomen worden door robots en digitalisering.

 • Erik Neyt

  Kan het zijn dat Fortis meer en meer Particuliere klanten aan het verliezen is,en het probeerd te maskeren onder het mom v/d digitalisering??Ben ongeveer 8 jaar geleden weggegaan bij Fortis,omdat toen al de kosten 200€ p/j waren,ik vraag mij af of niemand hier al zijn rekening heeft gemaakt.