Duitsland stapt ten laatste in 2038 uit steenkool

De bruinkoolcentrale van Niederaussem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
AFP De bruinkoolcentrale van Niederaussem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Ten laatste eind 2038 moet Duitsland stoppen met het winnen van elektriciteit uit steenkool. Daarover is een speciale commissie van de Duitse regering het vanmorgen eens geworden, zo heeft persbureau DPA uit kringen van deelnemers vernomen. Heikele punten waren een tijdsplan om de uitstap te realiseren en financiële compensaties voor de energiebedrijven en de steenkoolproducerende deelstaten.

Duitsland wil een einde maken aan het verbranden van steenkool om de milieudoelstellingen te halen. Tegen eind 2022 wil de vierde grootste economie ter wereld ook al uit kernenergie stappen. Volgens het federale statistiekbureau haalden onze oosterburen in 2017 37 procent van hun elektriciteit uit steenkool.

Het akkoord had heel wat voeten in de aarde. De commissie vergaderde in Berlijn 21 uur aan een stuk. De energiebedrijven wilden financiële beloftes om zich in te dekken tegen de stijgende elektriciteitsprijzen.

Steenkoolproducerende deelstaten als Noordrijn-Westfalen, Brandenburg, Saksen en Saksen-Anhalt wilden bindende engagementen dat ze financiële steun krijgen om een structurele ommezwaai te maken als de koolindustrie de komende jaren de deuren dichtdoet. Over twintig jaar zouden die deelstaten 40 miljard euro krijgen.

De commissie kan alleen maar aanbevelingen doen. Implementatie van het akkoord is een zaak van de deelstaatregeringen en de federale regering in Berlijn.

Critici stellen dat de plannen niet efficiënt en te duur zijn. De regering koopt in feite een hele energiesector op om die vervolgens te sluiten, luidt het.

De koolmijn van Welzow in het oosten van Duitsland.
AFP De koolmijn van Welzow in het oosten van Duitsland.
AFP
AFP49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Dat belooft: geen kernenergie en geen steenkool: terug naar het stenen tijdperk.

 • Ferdinand Engelbeen

  Ludo van Genechten, CO2 uitstoot per kWh volgens het IPCC zelf: wind: 11 g; nucleair: 12 g; waterkracht: 24 g; zon: 45 g; biomassa: 230 g; gas: 490 g en (bruin)kool: 820 g. Als Duitsland zijn laatste kerncentrales tegen 2022 sluit, dan gaat hun CO2 uitstoot flink omhoog. Dat gaan ze dan compenseren door een paar bruinkoolcentrales te sluiten en te vervangen door aardgascentrales. Bruinkool hebben ze zelf, gas komt van die vriendelijke oosterbuur, Rusland...

 • william Masson

  Inderdaad Dirk de smet buiten wat surrealistische praat overheerst de naïeviteit bij het klimaatvolkje. Kernenergie vegen ze van de tafel maar ze willen elektrische auto’s . Dat het een gemiddeld gezin zuiver aan de verzwaring van de amperage en aanvoerkabel los van de laadpaal zelf 9000 € kost weten ze zelf niet al de aansluitingen van de netbeheerders bij de woningen is te zwak, hoor je geen woord over.

 • dirk de smet

  de co2 komt niet naar hier want wij leven onder een glazen stolp daar aan zie je al dat het enkel weer om geld draait van de kleine man,jeugd in Brussel word wakker het brengt niks op ,het zijn de groten die dit bekokstoven om het volk te pluimen ,je ziet het wel eens mama en papa er niet meer zijn,jullie gaan nog dikke scheten laten

 • Paul Colin

  Ze stappen al ten minste uit de kernenergie. Kunnen wij nog wat van leren.