Duitse piloten en personeel Ryanair staken morgen, Ryanair dreigt banen te schrappen

De staking zou 24 uur duren en er zijn onder meer 400 Duitse piloten en copiloten betrokken. De vakbonden verwachten dat er amper een vliegtuig zal vertrekken. Ryanair zegt dat de werknemers al betere loon- en arbeidsvoorwaarden aangeboden kregen.
EPA De staking zou 24 uur duren en er zijn onder meer 400 Duitse piloten en copiloten betrokken. De vakbonden verwachten dat er amper een vliegtuig zal vertrekken. Ryanair zegt dat de werknemers al betere loon- en arbeidsvoorwaarden aangeboden kregen.
In Duitsland gaan het personeel en de piloten van Ryanair morgen staken. Ze eisen betere verloning en betere werkomstandigheden. De staking zou 24 uur duren en er zijn onder meer 400 Duitse piloten en copiloten bij betrokken. Als reactie op de staking dreigt de Ierse lagekostenmaatschappij ermee haar activiteiten op een aantal Duitse luchthavens terug te schroeven. En er banen te schrappen.

Ryanair noemde de staking eerder "nutteloos en overbodig". "Aangezien we al lokale contracten en betere verloning hebben aangeboden, is er geen rechtvaardiging voor bijkomende stakingen. We roepen onze Duitse piloten op om woensdag aan het werk te gaan", klinkt het ook vandaag bij Ryanair. 

"Als de stakingsdreigingen blijven duren, zullen ze leiden tot een vermindering van de activiteiten in Duitsland en tot de schrapping van banen van piloten en cabinepersoneel", reageert marketingdirecteur Kenny Jacobs. Vooral secundaire Duitse luchthavens zouden worden getroffen, "waar we elke winter verlies lijden".

De maatschappij uitte eerder ook al een gelijkaardig dreigement in Ierland, na verschillende stakingen daar. De maatschappij zou zes vliegtuigen weghalen uit Dublin, maar ze draaide de beslissing terug nadat er een cao werd bereikt met de Ierse piloten.

 Omwille van de aangekondigde staking heeft de lagekostenmaatschappij beslist om morgen 150 van de 400 vluchten van en naar Duitsland te schrappen. De getroffen klanten worden op de hoogte gebracht en vergoed. 

"Grootste staking ooit"

Eind september - vermoedelijk de 28ste - wacht Ryanair een nieuwe stakingVakbonden van het cabinepersoneel uit België, Spanje, Portugal, Italië en Nederland willen dan "de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair" organiseren. 

De bonden trachten al maanden om Ryanair ertoe te krijgen de verschillende nationale sociale wetgevingen toe te passen van de landen waar Ryanair actief is, en niet enkel de Ierse wetgeving.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANCIS vanoverschelde

  Ryan air mag voor mij weg .dan is het overal een beetje rustiger zonder dat massa toerisme.

 • dirk jansen

  Wesley Kenis,Jij bent een kenner zeg.man man man. Als het niet naar uw zin is vlieg dan met een andere maatschappij.

 • paul lemmens

  als ze niet tevreden zijn waarom gaan ze dan niet ergens anders werken , eerst een contrakt tekenen en dan reclameren zo werkt het niet

 • Wesley Kenis

  Ryanair is de goedkoopste. Nu besparen ze zelfs al op klanten. Een reden temeer om die Titanic zo snel mogelijk tegen de ijsberg te rammen samen met tui. Kwaliteit over kwantiteit maarja dat komt ervan als je een lada wil laten vliegen voor mensen die willen dat het een Porsche is he.

 • Charel Jansens

  Doe maar gevolg zal zijn dat er personeel zal af vloeien en vervangen worden door meer Iers en Pools personeel dat wel aan deze voorwaarden werkt .