Duitse export klapt in elkaar

REUTERS
De export van Duitsland is in augustus met 5,2 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat is de sterkste krimp sinds begin 2009. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau vandaag bekend.

Economen rekenden in doorsnee op een daling van de uitvoer met slechts 0,9 procent. In juli exporteerde de grootste economie van Europa nog een bijgestelde 2,2 procent meer dan in juni.

De import van Duitsland kromp in augustus met 3,1 procent. Hier werd gemiddeld een daling met 0,6 procent voorspeld. Het Duitse handelsoverschot kwam uit op 15,3 miljard euro, tegen 25 miljard euro een maand eerder.

Duitsland heeft te kampen met een afzwakkende vraag in opkomende markten zoals China. Eerder deze week bleek al dat de Duitse industriële productie en de fabrieksorders in augustus fors zijn afgenomen.

De sterke daling van de Duitse export is slecht nieuws voor Nederland. Ongeveer een vijfde van de totale Nederlandse export gaat naar onze oosterburen. Bij een minder sterke vraag naar Duitse producten zal het Nederlandse bedrijfsleven daar de negatieve gevolgen van ondervinden.