Duitse economie kent zwakste groei in zes jaar, vooruitzichten zijn niet veel beter

De automakers, een sleutelsector in Duitsland, staan voor grote uitdagingen.
AFP De automakers, een sleutelsector in Duitsland, staan voor grote uitdagingen.
De Duitse economie, de grootste van de eurozone, is er het voorbije jaar 0,6 procent op vooruitgegaan. Dat is het laagste groeicijfer in zes jaar, zo blijkt uit cijfers van de Duitse dienst voor statistiek Destatis.

Mondiale handelsspanningen en een vertragende wereldeconomie zorgden voor minder bestellingen van Duitse producten. De economie werd vooral gestut door de Duitse gezinnen, die in 2019 wel nog de portemonnee opentrokken. 

In 2018 en 2017 bedroeg de economische groei nog respectievelijk 1,5 en 2,5 procent. De Duitse industrie staat bovendien voor grote uitdagingen. De automakers - een sleutelsector - staan voor de overgang naar elektrisch rijden, terwijl machineproducenten als Siemens onder druk staan om zich versneld aan de klimaatuitdagingen aan te passen. 

De vooruitzichten voor 2020 zijn niet veel beter. Analisten gaan uit van een kleine groeiversnelling naar 0,7 procent. De Duitse staatskas boert wel nog goed. Het overschot op de begroting bedroeg vorig jaar 1,5 procent van het bbp.