Duitse economie belandt onverwacht toch niet in recessie

De Duitse bonskanselier Angela Merkel kondigde eerder al maatregelen aan om een mogelijke recessie tegen te gaan.
Boris Roessler/dpa De Duitse bonskanselier Angela Merkel kondigde eerder al maatregelen aan om een mogelijke recessie tegen te gaan.
De Duitse economie is, onverwacht, niet in een recessie beland. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor statistiek. 

In het derde kwartaal was in de grootste economie van de eurozone sprake van een groei van 0,1 procent op kwartaalbasis, zo meldde het Duitse statistiekbureau.

De groei was tegen de verwachting van economen in. Die gingen in doorsnee uit van een teruggang van het bruto binnenlands product met 0,1 procent, waarmee wel sprake zou zijn geweest van twee kwartalen op rij van krimp en daarmee van een recessie.

Dat de situatie in Duitsland al tijden minder is, is geen geheim. Eerder verlaagde het land al zijn verwachting voor de economische groei in 2020. Vooral de Duitse industrie heeft meer en meer te lijden van de handelsoorlog. De toename van protectionistische maatregelen drukt op de Duitse export, waardoor de vraag naar Duitse producten afneemt.

Het ministerie van Economische Zaken van Duitsland weet het mindere toekomstbeeld eerder aan de afzwakkende wereldwijde vraag, de brexit en de aanhoudende handelsoorlog.

Nederland

De Nederlandse economie blijft op stoom. De totale omvang van de economie nam in het derde kwartaal opnieuw toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet Nederland het de laatste tijd vooral hebben van de consumptie.

Vergeleken met een kwartaal eerder dikte het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent aan. Dat is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen. Hiermee kwam de economisch groei op jaarbasis uit op 1,9 procent.

Nederlandse consumenten gaven alles bij elkaar 1,6 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto’s werd opnieuw minder uitgegeven.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Lootens

  Een duidelijk bewijs dat je met een groei v 0,1 percent,onbeduidend bent als grootste Europese economie. Er is dringend tijd voor verandering in Duitsland, in alle verkiezingen verliest Merkel voortdurend.Het wordt een stop in mineur voor haar.

 • robrecht Peeters

  statistieken ja, wat valt daarover te zeggen. Een ding kan men eruit besluiten Merkel wil tot 2021 de macht oefenen of denkt er iemand dat gelet op het huidig politiek in klimaat van Merkel kan niet vlug genoeg haar biezen pakken deze 'groei' niet uit haar pen vloeide. Lopen er echt nog personen rond die enig geloof aan deze 'fake' hechten.

 • Jos Vandeputte

  Merkel is een toppolitica, bewijzen in overvloed!

 • Gilbert Vermeersch

  Als het minder goed gaat met Duitsland gaat het minder goed met de rest van de EU. Frankrijk, Spanje, Italië, zijn niet bekwaam dat economisch verlies te compenseren. En GB heeft gekozen om na z’n teloorgegane imperium een doodgewoon landje te worden. Die economie zijn we ook kwijt.

 • raf janssens

  hier is dat anders om ;hier hebben altijd resessie en nooit een meevaller dank zei onze politiekoers