Exclusief voor abonnees

Drones zijn binnen twee jaar goed voor 1000 extra jobs in ons land

“Drones morgen al deel van dagelijks leven”

BELGAIMAGE
Binnen twee jaar kan de dronesector in ons land goed zijn voor 1.000 extra jobs en een jaarlijkse omzet van 408,9 miljoen. Dat hebben adviesbedrijf PwC en technologiefederatie Agoria becijferd in de eerste studie over de Belgische drone-industrie. Voorwaarde is wel dat ons land snel de Europese regelgeving implementeert.

Dat zoemend ding dat op evenementen boven uw hoofd vliegt om spectaculaire beelden te schieten? Dat kan de Belgische economie een ferme boost geven. Voor het eerst is er een grootschalig onderzoek naar het drone-ecosysteem in ons land gebeurt. De conclusie is hoopvol: mits de juiste inspanningen kan de sector tegen 2020 al voor 1.000 extra jobs zorgen en een omzet van ruim 400 miljoen euro. “Want dat vliegend ding kan een grote toegevoegde waarde voor bedrijven betekenen”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “Maar dan moet ons land wel de nieuwe Europese dronewetgeving zo snel mogelijk implementeren – liefst als allereerste, en zeker binnen de zes maanden.” Verwacht wordt dat de Europese regels begin volgend jaar definitief klaar zullen zijn. “Maar de grote lijnen zijn nu al bekend en dus is het zaak om nu de invulling van die nieuwe wetgeving zo goed mogelijk voor te bereiden.” Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wijst erop dat de FOD Mobiliteit al extra personeelsleden kreeg, onder meer om die implementatie voor te bereiden. De intentie om de regels snel aan te nemen is er dus.

Stoppen met vliegen aan de Nederlandse grens

“Een eengemaakte Europese wetgeving betekent onder meer dat het concurrentieel nadeel zal worden weggewerkt”, vertelt Lambotte. “Zo mag je in België maximaal 90 meter hoog vliegen, terwijl het in Nederland 120 meter is. Dat kan het verschil maken of je een gebouw al dan niet met een drone mag inspecteren. Bovendien zullen de toelatingen ook uniform worden. Nu mag je met een Belgisch pilotenbrevet de grens met pakweg Nederland niet oversteken. Ten derde zal de wetgeving ook scenario’s voor risico’s voorzien. Stel dat je een windmolen in de buurt van een luchthaven wil inspecteren moet je nu telkens opnieuw een uitzonderingsmaatregel aanvragen. Maar als er nog andere windmolens in de buurt zijn, gaat dat telkens over eenzelfde scenario. Door in de toekomst op die manier te werken in plaats van met aparte procedures kunnen we veel tijd winnen. Zonder aan veiligheid in te boeten, natuurlijk.”

Bijgevolg zullen u en ik vaker drones zien opduiken in ons dagelijks leven. En niet zomaar in de verre toekomst. “Verzekeringsmaatschappijen die met een drone snel en in één oogopslag stormschade opmeten, de politie die het gebruikt voor vaststellingen, ziekenhuizen die dringende transporten al vliegend doen, bewakers die er een terrein mee beveiligen: dat zijn echt toepassingen voor morgen”, weet Floris Ampe, innovatieverantwoordelijke bij PwC. “Ook in bedrijven zullen veel mensen ermee in aanraking komen. In plaats van met touwen en klimgordels risicovolle inspecties van windmolens te doen, kan daar nu een drone voor gebruikt worden. Dat wil niet zeggen dat de controleur plots een overbodige job heeft, want iemand zal nog altijd die beelden moeten bekijken om eventuele mankementen vast te stellen. Daarbovenop zijn er veel mensen die de drones zullen moeten ontwikkelen en naar de markt brengen, dus dat levert gegarandeerd een pak nieuwe banen op.”

Pakjes leveren

Wat nog niet voor meteen is, zijn onbemande drones, die bijvoorbeeld de koeriers van uw internetpakje vervangen. Ampe: “Over onbemande vluchten wordt op Europees niveau voorlopig nog niet gesproken, maar dat wil niet zeggen dat we er nog niet over kunnen nadenken. Integendeel: het zou goed zijn mocht er in ons land al een stappenplan voor die technologie worden uitgewerkt, zodat we daar als allereerste ooit mee aan de slag kunnen.”

Zelf een drone besturen? Vergelijk hier alle prijzen van drones
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Berthie Gijsen

  Drones zijn een groot gevaar voor aanslagen mee te plegen. Moeten ze dringend verbieden.Niemand is dan nog veilig.Ook geen privacy meer.

 • geert calu

  hoe weet je of die zoemende mug boven uw eigendom van een piloot met vergunning is? zou verboden moeten zijn in woongebieden, enkel toegestaan door ambtenaren zoals politie of leger

 • Patrick Goebel

  Wat een ellende, gewoon verbieden dat gezoem boven mijn hoofd en de pakjes bezorger van nu kan gaan stempelen

 • Jef Denijs

  En waarschijnlijk ook voor een hele hoop miserie en mogelijk ook aanslagen.

 • Patrick Proost

  1000 op twee jaar, of een muggeplas in de oceaan. Niet echt noemenswaardig, ik denk dat er heel wat meer nieuwe technologieën zijn die meer banen "opbrengen"...