Drie op de tien Air France-vluchten vallen zaterdag weg

AFP
De Franse luchtvaartmaatschappij Air France schat dat zaterdag 30 procent van haar vluchten zal wegvallen door een staking. Dat zegt de directie vrijdag. Het is de hoogste annulatiegraad sinds de start van het loonconflict bij de maatschappij begin februari.

Concreet verwacht Air France dat zaterdag 75 procent van de langeafstandsvluchten vanuit Parijs zal plaatsvinden, net als 65 procent van de middellangeafstandsvluchten van en naar de luchthaven Roissy en 70 procent van de vluchten over korte afstand tussen de luchthaven van Orly en de rest van Frankrijk.

De directie schat dat 34 procent van de piloten, 26,2 procent van de stewardessen en stewards en 18,7 procent van het grondpersoneel staakt. Na zaterdag zijn nog zes stakingsdagen gepland.

Het gaat al om de vijfde stakingsdag om de eis om een loonsverhoging kracht bij te zetten, op initiatief van elf vakbonden. Bij de vorige stakingen werd ongeveer een kwart van de vluchten geschrapt. 

De vakbonden van Air France eisen een loonsverhoging van 6 procent, voor de in het verleden geleverde inspanningen en de verbeterende bedrijfsresultaten. Volgens de directie is de groei echter nog fragiel, en minder sterk dan die van de concurrentie. Air-France-KLM-topman Jean-Marc Janaillac zei vrijdag in een radio-interview dat hij maximaal 4,5 procent loonsverhoging kan bieden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.