Drastische verandering: Google gaat op in nieuw moederbedrijf Alphabet

Er is een grote herstructurering op til bij technologiegigant Google. Het bedrijf wordt onder een nieuw moederbedrijf geplaatst, het conglomeraat Alphabet, waarvan Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin respectievelijke CEO en voorzitter worden. Sundar Pichai wordt de nieuwe CEO van Google zelf.

Alphabet - online bereikbaar onder de url abc.xyz - wordt een verzameling van alle activiteiten en bedrijven die nu onder de paraplu van Google hingen. Maar Page en Brin hebben grote ambities op heel wat domeinen. Zo is er het gezondheidsproject Calico, dat levens probeert te verlengen, het project Wing, dat experimenteert met door drones bezorgde pakjes, de zelfrijdende auto's en twee investeringsfondsen. Al die projecten worden nu op zichzelf staande bedrijfjes met elk een eigen CEO en directie, maar ze varen voortaan onder de vlag van Alphabet. Page en Brin maakten het nieuws bekend in een blogpost.

De zoekmachine van Google, de emaildienst Gmail, de videosite YouTube of het besturingssysteem Android zijn allemaal voorbeelden van diensten die wel onder Google blijven.

De nieuwe Google-CEO Sundar Pichai was tot nu onder meer verantwoordelijk voor besturingssysteem Android en internetbrowser Chrome. Pichai is 43 is sinds 11 jaar aan de slag bij Google. Hij werd geboren in India en heeft diploma's van het Indian Institute of Technology Kharagpur,de Stanford University en een MBA van de Wharton School of the University of Pennsylvania.

Twitter en een pak andere bedrijven in Sillicon Valley zijn op zoek naar een nieuwe CEO en daarbij stond Pichai bovenaan vele headhunterslijstjes. Hem promoveren tot big boss van Google kan ook gezien worden als een poging van Brin en Page om hem in eigen huis te houden.

Technologiesite The Verge maakte een videoportret van hem dat u hier kunt bekijken:

Google is geen conventioneel bedrijf, en we hebben niet het plan om er een te worden

Oprichter Larry Page

Op de beurs worden alle aandelen van Google vervangen door aandelen van Alphabet.

"Google is geen conventioneel bedrijf, en we hebben niet het plan om er een te worden", zegt Larry Page. "We hebben altijd gezegd dat je van ons mag verwachten dat we gokken wagen in domeinen die er heel speculatief uitzien, of zelfs vreemd als je ze vergelijkt met onze andere business. We hebben er altijd naar gestreefd om meer te doen, en om belangrijke en betekenisvolle dingen te doen met de middelen die we hebben."

Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page op een foto van 2004
AFP Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page op een foto van 2004