Draghi: "ECB neemt maatregelen als economische verwachtingen niet verbeteren”

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).
EPA Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk extra stimuleringsmaatregelen nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het forum van de centrale bank in het Portugese Sintra.

Tot de monetaire instrumenten van de ECB behoren volgens Draghi renteverlagingen en ook opkoopprogramma's. De ECB heeft volgens de Italiaanse centralebankpresident nog voldoende bewegingsruimte voor extra stimuleringsprogramma's. Volgens Draghi blijven de economische risico's aan de hoge kant, met name voor de export en de industrie.

Eerder deze maand kondigde de ECB nog aan de rente langer onveranderd te zullen laten. De rente blijft zeker tot en met de eerste helft van volgend jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat is een halfjaar langer dan eerder gemeld. Draghi sloot toen ook de mogelijkheid van renteverlagingen niet uit.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Renteverlaging kan een stimulans zijn om geld uit te geven maar de ondergrens van dat effect is al lang bereikt, nu werkt het eerder averechts, maar blijkbaar wil men dat niet zien. Lage rente voelt onzeker waardoor mensen eerder geld gaan oppotten dan uitgeven

 • Bart Verbeeck

  Marktmanipulatie is de norm geworden.

 • Kamiel De Grootte

  Rente die niet wordt uitbetaald wordt niet geconsumeerd. Net met rent wordt inflatie aangewakkerd. Draghi slaat de bal mis is het enig wat telt is dat de aandelen stijgen. Werkt waarschijnlijk ook nog voor goldmann sachs

 • John Stahl

  Hoe? Ze hebben nu al meer dan 1,5 Triljoen€ (1500 Miljard) aan opgekochte obligaties in stock en het heeft blijkbaar geen fluit geholpen. Het geeft ook een verkeerd signaal aan de landen, die veel meer uitgeven dan nodig en de banken die quasi gratis geld kunnen lenen. Indien ik een printer had die dagelijks geldbiljetten bleef spuien, dan zou ik het ook uitgeven ipv, op mijn centen te letten.

 • Turgay Gürler

  Het enige land wat hier een groot voordeel van hebben is turkije..dit zoals in 2002 en 2008. Door de lage rente op de euro en de hoge rente op de lira zal er weer warm geld turkije binnenstromen wat de turkse lira sterker zou (kunnen) maken. Als de fed ook besluit naar 0% te gaan in een jaar is de kans groot dqt turkije tot de volgende verkiezingen van 2023 een impuls in de economie krijgt hier zal de akp van erdogan natuurlijk op inspelen.