Dow Jones kent slechtste dag in anderhalf jaar

AP
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn met stevige verliezen gesloten. De Dow-Jonesindex tekende zelfs het grootste dagverlies op in ruim anderhalf jaar. Beleggers verwerkten tegenvallende resultaten van zwaargewichten als Apple, ExxonMobil en Chevron. Ook leidde het maandelijkse banenrapport van de overheid tot nerveuze reacties.


De Dow eindigde 2,5 procent lager op 25.520,96 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent naar 2.762,13 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2 procent tot 7.240,95 punten. Wall Street lijkt alvast begonnen met het inprijzen van een wat krapper monetair beleid, nu het volgens nieuwe cijfers met de arbeidsmarkt allemaal wat beter gaat dan gedacht.

Exclusief de landbouw zijn er in januari 200.000 banen bijgekomen in de Verenigde Staten. Dat was meer dan waar economen in doorsnee op hadden gerekend. De kracht van de Amerikaanse banenmarkt speelt doorgaans een belangrijke rol bij het bepalen van het rentebeleid van de Federal Reserve.

Bij Apple viel de verkoop van iPhones tegen en het techconcern sloot ruim 4 procent lager. Alphabet leverde dan weer meer dan 5 procent in. Het moederbedrijf van Google dook door een forse tegenvaller door de Amerikaanse belastinghervormingen diep in de rode cijfers. Amazon ging juist zo'n 3 procent omhoog. De webwinkelgigant deed afgelopen kwartaal goede zaken met zijn digitale assistent Alexa en verdubbelde zijn winst.

Ook oliereuzen ExxonMobil en Chevron kwamen met cijfers. Die vielen tegen en beleggers zetten de aandelen ruim 5 en bijna 6 procent lager. Farmaceut Merck, creditcardmaatschappij Visa en uitzendconcern Manpower konden beleggers eveneens niet bekoren. Zij zakten respectievelijk 2, 4 en ruim 7 procent.

Speelgoedfabrikant Mattel heeft een teleurstellende feestdagenperiode achter de rug. Volgens kenners liggen de hervormingen om het bedrijf achter onder meer Barbie weer op de rails te krijgen echter wel op koers. Het aandeel ging zo'n 8 procent omhoog.

De euro was 1,2458 dollar waard, tegen 1,2450 dollar bij slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 1,2 procent goedkoper op 65,04 dollar. Brentolie kostte 2 procent minder op 68,27 dollar per vat. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dany Herman

  Den Jozef weet waarover hij spreekt het is inderdaad zo uw geld moet ge in drie verdelen één derde in aandelen, één derde op aparte rekening om bij serieuze daling bij te kopen en één derde blijft op spaarrekening en die verhouding moet ge respecteren staan

 • raymond van der craen

  Ik ga binnen enkele maanden op de beurs spelen na de nieuwe grote crash, winst verzekerd!

 • Jozef Van Schuerbeeck

  De beurs gaat op en neer. Dit is altijd zoal geweest. Diegenen die nu nog al hun geld belegd hebben in aandelen hebben dit niet begrepen. Als de koersen zo hoog staan moet je al een gedeelte van je portefeuille verkocht hebben. Staat je geld dan een tijd op een spaarrekening en brengt het niks op is dat geen ramp. Na een correctie moet je geld hebben om dan terug te kunnen instappen. Beleggen is een werkwoord.

 • kris deka

  Straks steken ze het ook nog op bitcoin,

 • François Defosse

  De beurzen gaan nog veel zakken wanneer het gratis geld uit de markt wordt gehaald. Bitcoin en co zijn reeds de eerste slachtoffers, de rest volgt wel. We zullen terug moeten werken om geld te verdienen, en zo hoort het ook.