Douane op Schiphol voert op dinsdag 30 juni acties

ANP
De acties van de ambtenaren in Nederland rond een nieuwe cao zorgen volgende week voor het eerst ook voor overlast bij het grote publiek. Daarvoor waarschuwen de vakbonden maandag. Volgens hen moeten reizigers op luchthaven Schiphol volgende dinsdag 30 juni rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.

Medewerkers van de douane houden volgende dinsdagmorgen een stiptheidsactie. Dat houdt in dat iedere reiziger bij de douanepoortjes wordt gecontroleerd. Normaal kunnen veel mensen gewoon doorlopen.

De bonden willen op deze manier komende tijd elke week overlast veroorzaken op Schiphol, om de druk op de Nederlandse minister Stef Blok van de Rijksdienst op te voeren. Ook bij de douane in de Rotterdamse haven zetten de bonden komende weken stiptheidsacties op touw.

Afgelopen weken werd al actie gevoerd door rijksambtenaren in Rotterdam, Arnhem, Leeuwarden en Amsterdam. Maandag nog legden circa driehonderd medewerkers van de belastingdienst in Venlo uit protest twee uur lang het werk neer. Van die acties merkte de gewone man weinig.

De 120.000 rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. Het overleg hierover zit muurvast. De bonden eisen na vier jaar nullijn dat minister Blok met een salarisverhoging van 3 procent over de brug komt.