Doorbraak in handelsconflict: VS en China gaan importheffingen afbouwen

Archiefbeeld: Donald Trump schudt de hand van Chinees president Xi Jinping op G20 top in Osaka.
REUTERS Archiefbeeld: Donald Trump schudt de hand van Chinees president Xi Jinping op G20 top in Osaka.
China en de VS zijn overeengekomen om de handelsheffingen die ze elkaar hebben opgelegd, terug te draaien. Het gaat daarbij om de extra tarieven van de afgelopen maanden. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt.

Het afbouwen van de importheffingen gaat in stappen. Hoeveel en welke heffingen in eerste instantie zullen verdwijnen, moet nog worden afgesproken. Dat wordt een belangrijk onderdeel van het gedeeltelijke handelsakkoord waarover momenteel wordt onderhandeld. China en de VS hopen zo’n akkoord in de komende weken te bereiken.

Als de VS bevestigen dat beide landen de importheffingen op de schop nemen, zou dat een route naar het einde van de handelsoorlog kunnen betekenen. China’s belangrijkste eis in het conflict is al langere tijd dat Washington de door president Donald Trump ingestelde strafheffingen wegneemt.

De Amerikaanse president begon vorig jaar met het instellen van tarieven en inmiddels zijn er heffingen op vrijwel alle Chinese artikelen die uitgevoerd worden naar de VS. Peking heeft steeds gereageerd met tegentarieven.

Eieren en gevogelte

China overweegt nu het verbod op de import van Amerikaanse eieren en gevogelte terug te draaien, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. China verbood de import daarvan al in januari 2015 als gevolg van een uitbraak van vogelgriep. Die is al lang voorbij, maar gedurende de handelsoorlog hield China het verbod in stand.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Trump zal dit wel weer als een overwinning proberen voor te stellen, zeker?

 • Laetitia Dubois

  @ Dominique Castelein, het is juist het tegengesteld. China heeft hier gewonnen, Trump heeft weeral moeten plooien. Grootste rede is dat China bijna de helft van de schulden van de VS in zijn portefeuille heeft en dreigde de schuld te verkopen wat een catastrofale effect zou hebben gehad op de Dollar en de VS is gigantische problemen zou hebben gebracht. Trump kon niet anders dan zijn dwaze oorlog te stoppen en toegeven dat hij verloren is.

 • Geert Van de Moortele

  Te laat en verloren.Vorige week verkocht en nu leeft de beurs weer op.Hopen en bidden dat de val en de recessie er komt in december zoals vorig jaar. Kom aan Trump !!

 • ivan de ridder

  Lol, maak eerst de balans eens van wat dit grapje opgebracht (?) heeft voor de VS en hoeveel de consument bijgedragen heeft (prijsstijgingen). Is het handelsoverschot al opgelost? Trump ging dit namelijk tot nul brengen met zijn briljante en eenvoudig te winnen handelsoorlog.

 • Jan Jansens

  Sommige hier kennen niks van economie. Amerika komt dankzij Trump versneld in een recessie, heeft hun staatsschuld met meer dan 1000 miljard dollar op 4 jaar laten stijgen. China had ondanks de handelsoorlog nog steeds een groei van 6% wie is hier de winnaar denk je ? Binnen 10 jaar is de economie van China groter dan die van Amerika en Trump wil dit op alle mogelijke manieren tegen houden.