Dolfijnen verslaan duurbetaalde beursanalisten

Een groep dolfijnen van het Dolfinarium in het Nederlandse Harderwijk heeft met zijn 'beurstips' voor afgelopen jaar een vijftal duurbetaalde analisten verslagen.

Grootste rendementen
Het ging om een proef van het Financieele Dagblad en actualiteitenrubriek Nova, schrijft het FD. Zowel de analisten als de dolfijnen stelden een top vijf samen van bedrijven die naar verwachting in 2007 de grootste rendementen behaalden.

Verlies
De analisten zijn in dienst van ABN Amro, ING, Van Lanschot, Theodoor Gilissen en Iris (Rabo en Robeco). Een van hen stelde een top vijf samen die tien procent winst heeft geboekt. De anderen stelden een top vijf van bedrijven samen waarin zou moeten worden belegd die op bijna tien procent verlies zijn uitgekomen.

Ballenbak
De dolfijnen, die uit een ballenbak willekeurig vijf ballen van bedrijven kozen, scoorden een rendement van ruim 27 procent. De dolfijnen hadden vooral met de keuze van ABN Amro en TomTom een gouden greep. Die behaalden respectievelijk 57 en 62 procent rendement. Geen van de analisten had ABN Amro in de top vijf. Alleen Iris koos voor TomTom.

"Toeval"
Volgend jaar nemen analisten het opnieuw op tegen de dolfijnen. Zij wijten het 'megarendement' van de dolfijnen aan 'toeval'. Hun nieuwe top vijf wordt vrijdag in Nova bekendgemaakt. (novum/mvl)