Dit zijn de meest corrupte landen ter wereld

Transparency International
Een op de vier mensen werelwijd heeft het afgelopen jaar smeergeld betaald aan een overheidsinstantie. Dat blijkt uit een bevraging van Transparency International in 95 landen waarover de website van de Britse zender BBC bericht.

Steekpenningen zijn vooral gangbaar op het Afrikaanse continent, zo blijkt uit de lijst van meest corrupte landen. Sierra Leone voert de opsomming aan. Maar liefst 84 procent van de ondervraagde personen gaf toe smeergeld te hebben betaald. Zeven van de negen meest corrupte landen zijn bovendien Afrikaanse landen gelegen ten zuiden van de Sahara.

De minst corrupte landen ter wereld zijn Denemarken, Finland, Japan en Australië. Slechts een procent van de respondenten betaalde er het afgelopen jaar smeergeld. In Belgie gaf vier procent van de ondervraagden aan zich met steekpenningen te hebben ingelaten, zo leert de interactieve kaart die BBC publiceerde.

Duizend mensen in maar liefst 95 landen werden bevraagd om tot de resultaten te komen. De foutmarge bedraagt drie procent.