Dit zijn de acht slechtste zakelijke beslissingen ooit

THINKSTOCK
Foutje moet kunnen, niemand is perfect, de beste stuurlui staan aan wal, maar sommige beslissingen zijn echt wel onvergeeflijk, schrijft froot.nl. Wij zetten enkele zakelijke beslissingen op een rijtje die de bedrijven en personen in kwestie zich ongetwijfeld beklaagd hebben.

1. 'Coca-Cola' wordt 'Coke'

In 1985 veranderde Coca-Cola zijn naam in 'Coke'. Volgens het bedrijf was het na 99 jaar hoog tijd voor een verandering, maar die werd allesbehalve gesmaakt door de consument. Na 400.000 klachten en een marktaandeel dat de dieperik inging, besloot het bedrijf om terug naar Coca-Cola over te schakelen.

gulfbusiness.motivate.net

2. Fox verkoopt Star Wars

In 1977 besloot 20th Century Fox de rechten op de Star Wars-merchandising te verkopen aan George Lucas. Lucas betaalde slechts 20.000 dollar aan Fox. Nu is de Star Wars-merchandising maar liefst 30 miljard dollar waard. Oeps!

PHOTO_NEWS

3. Free Record Shop wijst Bol.com af

De Nederlandse keten Free Record Shop krijgt de kans om Bol.com over te kopen voor 1,5 miljoen euro. Omdat Bol verlies maakt, besluit Free Record Shop het aanbod te weigeren. In 2009 krijgt Free Record Shop een tweede kans om Bol over te nemen, maar deze keer voor 150 miljoen euro. Ook toen hapte Free Record Shop niet toe. Dit jaar werd de keten failliet verklaard.

ANP

4. Blockbuster moet niks van Netflix weten

2000 was geen boerenjaar voor Netflix. Blockbuster kreeg de kans om het noodlijdende bedrijf over te kopen voor 50 miljoen dolalr, maar deed dit niet. Vandaag bestaat Blockbuster niet meer en is Netflix 900 miljoen dollar waard.

PHOTO_NEWS

5. George Lucas verkoopt Pixar

Niet alle beslissingen van George Lucas zijn voltreffers. In 1986 kocht Steve Jobs het animatiebedrijf Pixar van zijn bedrijf Lucasfilm voor 5 miljoen dollar. In 2006 kocht Disney Pixar over voor 7,4 miljard dollar.

Wikia

6. Decca Records stuurt The Beatles wandelen

The Beatles deden in 1962 auditie bij Decca Records. Nadat John en de zijnen twee uur lang het beste van zichzelf gegeven hadden, kregen ze te horen dat Decca Records niet in hun diensten geïnteresseerd was. "Omdat een groep met vier mannen met gitaren 'passé' was."

De jonge Beatles
ultimateclassicrock.com De jonge Beatles

7. Apple-oprichter verkoopt aandelen

Voor 800 dollar verkocht Ron Wayne, medeoprichter van Apple, in 1976 zijn aandelen. Die beslissing zou hij zich snel beklagen, want het eerste boekjaar werd afgesloten met een omzet van 174.000 dollar. Vandaag zouden Waynes aandelen 35 miljard dollar waard zijn.

Ron Wayne
Wikipedia Ron Wayne

8. Yahoo weigert Google

Yahoo had in 1997 de kans om Google voor 1 miljoen dollar over te kopen, maar ging daar niet op in. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Yahoo deed dat wel, want in 2002 kreeg het opnieuw de kans om Google in te lijven, nu voor 5 miljard dollar. Yahoo weigerde opnieuw het aanbod en vandaag is Google met 350 miljard dollar tien keer meer waard dan Yahoo.

AFP