Dit kost een huis met 3 slaapkamers in jouw gemeente

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De mediaan vraagprijs voor een huis met drie slaapkamers in België is 229.000 euro. Maar daarachter schuilen grote regionale verschillen, dat blijkt uit een onderzoek van immowebsite Realo.

"Voor de prijs van een huis met drie slaapkamers in Antwerpen koop je twee soortgelijke huizen in Bergen", illustreert Anthony Bosschem van Realo.be. De immosite baseert die cijfers op de mediaan vraagprijzen van alle huizen met drie slaapkamers die de laatste twaalf maanden op Realo.be werden gepubliceerd. (de mediaan is de middelste waarde in een groep van getallen, dat wil zeggen dat 50% van de getallen onder de mediaan ligt en 50% erboven, nvdr.)

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kost de modale woning bijna het dubbele van een woning in Wallonië. "De spoorweg die dwars door Brussel loopt bepaalt ook de vraagprijzen van ons hoofdstedelijk gewest", legt Bosschem uit. "Vraagprijzen liggen ten westen van de spoorweg maar liefst 35% lager dan ten oosten van de spoorweg."

Bekijk hier de kaart in het groot.

Legende
Kos Legende
Realo

In Koekelberg, ten westen van de spoorweg, bedraagt de mediane vraagprijs 265.000 euro. In Elsene, ten oosten van de spoorweg, heeft men met 553.100 euro een dubbel zo hoge vraagprijs.

Antwerpen domineert
In Vlaanderen, waar de mediaan rond de 265.000 euro ligt, is Vlaams-Brabant de duurste provincie met een mediaan vraagprijs van 299.175 euro. 

Maar als we de provinciehoofdsteden vergelijken, domineert Antwerpen de lijst met 349.000 euro, 32 procent boven het Vlaams gemiddelde. Gent is met 240.000 euro de 'goedkoopste' provinciehoofdstad.

Als we de provincie-hoofdsteden vergelijken, domineert Antwerpen de lijst met 349.000 euro, 32 procent boven het Vlaams gemiddelde

Extreme prijsverschillen
In Wallonië kleurt de kaart voornamelijk groen, maar er zijn extreme prijsverschillen tussen de gemeenten. "Met de prijs van een huis in Lasne koop je 6 huizen in Chiny", licht Bosschem toe. 

Hoe verder je van Brussel gaat, hoe goedkoper het wordt. De mediaan vraagprijs ligt in Luxemburg op €167.000. Een verschil van maar liefst € 43% met Waals-Brabant en daarmee de goedkoopste provincie van België.