Dit jaar al meer faillissementen dan in heel 2018
De stijging doet zich voor in alle drie de gewesten. In Vlaanderen nam het aantal faillissementen in de eerste elf maanden toe met 24,3 procent tot 5.236, in Wallonië met 17,2 procent tot 2.654. In het Brussels gewest is de stijging iets bescheidener: +9,9 procent tot 2.743 faillissementen.
Volgens Graydon houdt 2019 wat faillissementen betreft gelijke tred met recordjaar 2013. Het ziet er naar uit dat dit jaar het op een na hoogste faillissementsjaar ooit zal worden. Tijdens de eerste elf maanden van recordjaar 2013 werden er slechts 521 faillissementen meer uitgesproken.
Wetswijzigingen
Aan de basis voor de forse toename van het aantal bedrijven dat dit jaar bankroet gaat, liggen een aantal wetswijzigingen, zegt Eric Van den Broele van Graydon. “Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en zodoende een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken.”
Als gevolg van faillissementen van de werkgever, kwamen er in de eerste elf maanden van dit jaar 19.451 jobs op de tocht te staan. Het gaat om een stijging van 18,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens Graydon blijft dat aantal echter ver onder de cijfers die genoteerd werden tijdens de crisisperiode, luidt het. Er waren negen failliete bedrijven die meer dan 100 mensen tewerkstelden, samen goed voor 1.944 jobs.
10 reacties
dirk claeys
85% van alle nieuwe zelfstandigen zijn van vreemde origine , die meestal na 10 a11 maanden verdwijnen , geen btw en belastingen betalen, en onvindbaar zijn , en die daarna in ander land opnieuw starten met hetzelfde ? zo de ganse europa afgaan en slapend rijk worden ? toch mooi ?
Jo Hendrik
De schuld van de vorige regering
Ronny Cuypers
Je hebt ook totaal geen opleiding meer nodig om een bedrijfje op te starten. En wetende dat er nog steeds veel mensen zijn die denken dat zelfstandigen slapend rijk worden, kan dat niet anders dan fout aflopen voor nogal wat starters die dan slapend arm zijn geworden.
Jacques Deceuninck
Cijfers zeggen totaal niets. De oostblok ondernemers veranderen van -of stichten firma's aan de lopende band
joris van vlaenderen
tis de schuld van de sossen!