Dit is hoeveel u netto meer zou verdienen na de eerste taxshift

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt herdenkt de slag bij Waterloo met een muntstuk van 2,5 euro.
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt herdenkt de slag bij Waterloo met een muntstuk van 2,5 euro.
Uit een nota van het kabinet van Financiën moet blijken hoeveel werknemers uiteindelijk netto meer zouden verdienen dankzij de eerste taxshift. Tegen het einde van de legislatuur van de regering-Michel, in 2019, zou wie werkt maandelijks 25 tot 60 euro extra op zijn loonbriefje zien komen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever bracht de nota ter sprake in de Zevende Dag. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt plaatste tijdens het programma ook duidelijk voorbeelden op zijn Twitteraccount.

De studie brengt op basis van cijfers van de FOD Financiën de gevolgen in kaart van de eerste taxhift die de regering Michel al invoerde. Het gaat om een lastenverlaging van 2 miljard euro die wordt gefinancierd door onder meer een taks op banken, diamantairs en vermogens in belastingparadijzen. De laagste en middeninkomsten genieten het meest van de verhoging van het nettoloon, blijkt uit de nota.

Wie aan een minimumloon werkt van 1.500 euro zal aan het einde van de rit bijna 60 euro netto meer overhouden.

De gevolgen zijn het minst voelbaar voor wie al een hoog loon heeft. Wie werkt voor 2800 tot 3400 euro bruto per maand, houdt 27 euro netto over. Wie meer dan 5.000 euro bruto verdient, houdt tegen tegen 2019 rond de 25 euro per maand extra netto loon over dankzij de eerste taxshift.