Dit is het nieuwe biljet van 20 euro

EPA
Mario Draghi de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft vandaag in Frankfurt het nieuwe biljet van 20 euro voorgesteld. De grootste vernieuwing op het briefje, dat vanaf 25 november in omloop wordt gebracht, is een zogeheten portretraampje.

Het "portretraampje" staat in het hologram van het biljet. Wanneer het tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa dat aan beide zijden van het biljet zichtbaar is, aldus de ECB.

"Het portretraampje is een echte innovatie in de bankbiljettentechnologie", stelt ECB-topman Draghi in een persbericht. "Het is de uitkomst van al het door het Eurosysteem verrichte werk om ervoor te zorgen dat de eurobankbiljetten goed bestand blijven tegen vervalsing."

De eurobiljetten worden een voor een vernieuwd. De nieuwe briefjes van 5 en 10 euro uit de "Europa-serie" zijn reeds in omloop. Later volgen nog de briefjes van 50, 100, 200 en 500 euro. 'Oude' biljetten blijven geldig. Ze worden mettertijd uit omloop gehaald.

De eurobankbiljetten worden gebruikt door 338 miljoen mensen in negentien landen.

European Central Bank
EPA