Dit is Berry. Berry runt de grootste bitcoinfabriek van Nederland

In een gekoelde loods delven ruim duizend mijnapparaten het digitale goud

Berry van Mourik met mijncomputers in het kantoor van zijn bedrijf Koinz Trading in Lelystad.
Foto Raymond Rutting / de Volkskrant Berry van Mourik met mijncomputers in het kantoor van zijn bedrijf Koinz Trading in Lelystad.
Zelf geld maken, het klinkt als alchemie. Maar met digitale munten als de bitcoin is het mogelijk. Berry van Mourik runt naar eigen zeggen de grootste bitcoinfabriek voor particulieren van Nederland.

Nee, 'de eerste Nederlandse bitcoinfabriek voor particulieren' kan niet worden bezichtigd. Zelfs de locatie van de loods waar Van Mourik ruim duizend bitcoin-mijnapparaten heeft opgesteld (zegt hij) blijft geheim. Die geheimzinnigheid is een voorwaarde die de verzekeringsmaatschappij stelt, zegt bitcoinondernemer Berry van Mourik in zijn kantoortje op een industrieterrein in Lelystad.

Bedrijfsspionage is een ander risico dat hij uitsluit door de locatie van zijn bitcoinfabriek geheim te houden. Sukkels van inbrekers zouden kunnen denken dat ze in de loods zakken met bitcoins kunnen stelen. Terwijl die digitale munten veilig opgeslagen zijn op internet, in digitale portefeuilles, de zogenoemde 'wallets'.

Bijzondere onderneming

Of de productieplaats voor bitcoins van Van Mourik werkelijk bestaat, is voor de buitenstaander dus niet te controleren. Maar als het waar is wat hij vertelt, runt de voormalige autohandelaar een heel bijzondere onderneming die slim inspeelt op de huidige bitcoinhype. In de autohandel kwam de technicus een paar jaar geleden voor het eerst in contact met de digitale munt, waarvan de koers sinds zijn ontstaan vele malen over de kop is gegaan. In Dubai bleken ze zijn auto's graag af te rekenen in bitcoin. Dat was sneller en goedkoper dan betalen per bank.

Van Mourik ontdekte dat je met bitcoins niet alleen kunt handelen, maar ook dat je ze zelf kunt maken. Mijnen heet dat in bitcoinjargon - naar het Engelse mining, dat in het Nederlands gewoon 'delven' betekent. Traditioneel geld wordt door centrale banken geschapen, bitcoins en andere cryptomunten worden gemaakt door een netwerk van computergebruikers. Met de rekenkracht van hun computers 'graven' zij naar nieuwe bitcoins. Dat doen zij door het oplossen van complexe wiskundige raadsels. In ruil voor al dat rekenwerk krijgen ze bitcoins.

Je hebt 30% van dit artikel gelezen
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Olivier Vermeulen

  Dit is GPU MINING! Ethereum Niet Bitcoin mining! Asic mining..

 • Bruno Draulans

  Als je weet wat die beeldkaarten per stuk kosten. Een gtx1080 kost gauw €800, omdat die bijna nergens te vinden zijn. Gamers zijn om die reden razend op bitcoinminers, omdat ze geen gamemachine kunnen samenstellen.

 • chris moerman

  er is al 190 maal sinds 2009 verkondigd dat bitcoin een zeepbel is door vooraanstaande personen en tijdschriften, kranten,... het is nog maar het begin. met hetgeen we zien op de foto, is er sprake van ethereum of andere ico's, en zeker geen bitcoin 'mijnen'. dus foto is waarschijnlijk verkeerd geplaatst

 • Johnny De Sutter

  En inderdaad: De echte bitcoin minen met videokaarten is passé en niet rendabel. Ik mine andere coins en zet ze meteen om naar bitcoin. Zit rond de 200 euro opbrengst per maand (electriciteit al afgetrokken). Terugverdientijd van de installatie: 9 maanden.

 • Johnny De Sutter

  @Ludo Van wuytswinkel - De kost van de electriciteit is hoog, maar er kan zeker nog winst gemaakt worden; Anders deed ik het niet natuurlijk.