Disney-erfgename geschokt: gedwongen verlof voor werknemers, buitensporige vergoedingen voor CEO’s. “Een crisis is altijd een opportuniteit voor verandering”

Abigail Disney,kleindochter van Roy Disney, de medeoprichter van de Walt Disney Co.
AP Abigail Disney,kleindochter van Roy Disney, de medeoprichter van de Walt Disney Co.
Disney-erfgename Abigail Disney, zelf een bekroond filmmaker, is naar eigen zeggen stomverbaasd dat de Walt Disney Co. honderdduizenden laagbetaalde werknemers verplicht met onbetaald verlof stuurt, nadat het zijn CEO’s miljoenen dollars betaalde.

“WHAT THE ACTUAL F***?????”, tweette Abigail Disney, de kleindochter van Walt Disney’s broer Roy. In een reek tweets haalde ze uit naar de beslissing van Disney om pretparkmedewerkers op onbetaald verlof te sturen, terwijl de aandeelhouders dividenden kregen uitgekeerd en CEO’ s grote bonussen ontvingen. 

Eerder deze maand deelde de Walt Disney Co. aan dat medewerkers “wiens jobs op dit moment niet nodig zijn” op onbetaald verlof worden gestuurd. Wegens de coronaviruspandemie werden een groot deel van de Disney-activiteiten stilgelegd, waaronder de parken, hotels, televisie- en filmproducties. Meer dan 75 procent van de 223.000 werknemers werken voor de afdeling Parken en Producten.

Minimumloon

In 2018 kregen tienduizenden parkmedewerkers na een lange strijd een minimumloon van 15 dollar (14 euro) per uur goedgekeurd. Abigail Disney is gekant tegen buitensporige vergoedingen voor leidinggevenden - vooral bij Disney. Het bedrijf zorgt volgens haar onvoldoende voor zijn onderbetaalde werknemers, terwijl de bazen “al jaren buitensporige bonussen binnenrijven”. 

Disney staat voor een paar zware jaren, dat staat vast. De uitdagingen zijn zelfs existentieel. Maar dat is geen toestemming voor het management om te blijven plunderen en uitzinnig te handelen

Abigail Disney

In het verleden noemde ze het salaris van Disney-CEO Bob Iger “geschift”. In februari nam Iger ontslag en werd hij vervangen door Bob Chapek. Iger is wel nog steeds voorzitter van Disney. Vorig jaar verdiende hij meer dan 47 miljoen dollar (43 miljoen euro), ongeveer 911 keer meer dan het mediaaninkomen van de Disney-werknemer. 

“Wat voor iemand voelt zich hier goed bij??? Als je ook maar een ons sympathie in je lijf hebt, als je ook maar een beetje geeft om je medewerkers...”, zei Abigail Disney op Twitter. Ze spoorde Chapek en Iger aan om hun vergoeding te herzien en een deel van het geld terug te schenken aan het bedrijf. “DIT BEDRIJF MOET HET BETER DOEN. Disney staat voor een paar zware jaren, dat staat vast. De uitdagingen zijn zelfs existentieel. Maar dat is geen toestemming voor het management om te blijven plunderen en uitzinnig te handelen.”

IEDEREEN, had zich op een BEPAALD NIVEAU van crisis kunnen voorbereiden. Dat is wat verantwoordelijke managers doen

Niemand kon deze crisis voorzien, merkt Disney op. “Maar IEDEREEN, had zich op een BEPAALD NIVEAU van crisis kunnen voorbereiden. Dat is wat verantwoordelijke managers doen.”

Chapek heeft ondertussen vijftig procent van zijn loon ingeleverd. Iger heeft al aangegeven dat hij tijdens de pandemie afstand doet van zijn volledig salaris. Disney heeft nog niet meegedeeld wat de dividendplannen zijn voor 2020.

Een crisis is altijd een opportuniteit voor verandering

“Wees fatsoenlijk”

Abigail Disney heeft zelf geen functie binnen het bedrijf, maar sprong in het verleden al vaker in de bres voor de werkomstandigheden en vergoedingen van de werknemers van Disneyland. “Ik ben maar een gewone, bezorgde burger en daarom ben ik vrij om te zeggen wat ik geloof”, zei ze dinsdag op Twitter. “Maar ik ben een erfgenaam en ik draag die naam overal met me mee. En ik heb een geweten, dat het me erg moeilijk maakt om toe te kijken wanneer ik zie dat er misbruiken plaatsvinden terwijl mijn naam eraan vastplakt.”

“Een crisis is altijd een opportuniteit voor verandering”, concludeert Disney. “Betaal de mensen die de magie laten gebeuren met het respect en de waardigheid die ze meer dan verdiend hebben. WEES FATSOENLIJK.”
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Kelchtermans

  Dat is het door het westen zo bejubelde kapitalisme waar we massaal voor blijven stemmen. Bijna alle rijkdom voor de enkelingen aan de top, voor wie veel gunstiger belastingregimes gelden en die zelfs voor wanprestaties royaal beloond worden. Voor de werkers een disproportioneel klein deeltje van de koek plus de zekerheid bij een fout niet beloond maar buitengegooid te worden. Maar zij 'mogen blij zijn dat ze werk hebben'.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Iedereen moet inleveren, behalve de bazen natuurlijk. Nu moeten de bedrijven draaiende houden !

 • Benny de Groot

  't Is nog altijd de gewone mens die er voor zorgt dat Disney zo veel geld binnen rijft om te beginnen.

 • Ian Vandenbossche

  Ook bij ons zien we zulke exuberante lonen van ceo’s van overheids- en ook prive bedrijven. Maar wie keurt die uitspattingen goed? De politici die daar tegen top-vergoedingen ofwel zelf aan het roer staan, ofwel een beheers- of adviseur functie hebben.

 • Frederik Billiet

  Zelf miljarden rijk, geef een deel van uw fortuin