Disney-erfgenaam hekelt “geschifte” vergoeding van Disney-CEO: 1424 keer hoger dan gemiddelde werknemer

Walt Disney-CEO Bob Iger.
AFP Walt Disney-CEO Bob Iger.
Abigail Disney, de kleindochter van Walt Disney en zelf een bekroond filmmaker, vindt het niet kunnen dat Bob Iger vorig jaar maar liefst 65,6 miljoen dollar (58 miljoen euro) binnenrijfde als CEO van The Walt Disney Company. Dat is 1424 keer meer dan het inkomen van de gemiddelde Disney-werknemer, haalt ze aan in een reeks van 22 tweets.

Igers vergoeding nam vorig jaar toe met maar liefst 80 procent tegenover 2017, toen hij 36,3 miljoen dollar verdiende. Volgens databedrijf Equilar lag zijn vergoeding in 2018 ongeveer 1424 hoger dan het mediaaninkomen van een Disneymedewerker, dat op 46.127 dollar dollar ligt.

De cijfers schieten bij Disney-erfgenaam Abigail Disney in het verkeerde keelgat. De vrouw is zelf lid van de organisatie Patriotic Millionaires, die pleit voor hogere belastingen voor de rijken. 

“Laat me duidelijk zijn. Ik heb Bob Iger graag”, schreef Abigail Disney gisteren op Twitter. “Ik spreek niet in naam van mijn familie, maar enkel voor mezelf. Behalve aandelen (niet zo veel) heb ik niet meer inbreng dan iemand anders in wat er daar (bij Disney, red.) gebeurt. Maar volgens elke objectieve meting is een vergoeding die meer dan 1000 keer hoger ligt geschift”, aldus Disney.

Humaan kapitalisme

De tweets komen er nadat Abigail Disney vorige week een toespraak in New York gaf waarin ze pleitte voor een “humaan kapitalisme”. Astronomische vergoedingen voor bedrijfsleiders hebben volgens de vrouw een “corrosief effect op de maatschappij”. Bovendien is ze het er niet mee eens dat bedrijfswinsten enkel de hooggeplaatste medewerkers ten goede komen.

Er is een punt waarop er gewoon teveel (geld) rondgaat aan de top van het systeem, onder een groep mensen die teveel geld heeft.

Abigail Disney

“Toen hij vorig jaar zijn bonus kreeg, maakte ik de berekening en ik rekende uit dat hij iedereen bij Disneyland uit eigen zak een loonsverhoging van 15 procent kon geven en nog steeds tien miljoen dollar zou overhebben”, zei Disney tijdens haar speech voor de Fast Company Impact Council, waar bedrijfsleiders zich buigen over hedendaagse uitdagingen. “Dus er is een punt waarop er gewoon teveel (geld) rondgaat aan de top van het systeem, onder een groep mensen die – ik weet dat dit radicaal klinkt – teveel geld heeft.”

Werknemers Disneyland komen niet rond

Volgens Abigail Disney verdiende Bob Iger zeker een bonus, maar na gesprekken met personeelsleden van Disneyland in Anaheim, Californië, was het voor haar duidelijk dat die mensen een loonsverhoging verdienden en nodig hadden. Veel medewerkers in Disneyland hebben het immers moeilijk om in basisbehoeften zoals geneesmiddelen te kunnen voorzien.

Een woordvoerder van The Disney Company liet weten dat het bedrijf al veel inspanningen levert om het leven van hun werknemers te verbeteren. “Disney heeft historische investeringen gemaakt in de verhoging van het inkomenspotentieel en de opwaartse mobiliteit van onze werknemers, zoals de implementatie van een startersloon van 15 dollar per uur – dat is het dubbele van het federale minimumloon – en het voorzien van een bedrag tot 150 miljoen dollar voor een baanbrekend opleidingsinitiatief dat onze werknemers de kans biedt om volledig gratis een diploma te halen”, deelt de woordvoerder mee. Bovendien was de verhoogde vergoeding van Bob Iger in 2018 het gevolg van aandelenuitkeringen in verband met Disney’s overname van 21st Century Fox, luidt het. Het bedrijf verdedigt het torenhoge salaris van Iger, dat volgens hen voor “90 procent gebaseerd is op zijn prestaties.”

Een verdubbeling van het minimumloon is voor Abigail Disney echter onvoldoende. “We weten allemaal dat het federale minimumloon te laag is om van te leven”, reageert ze. “Dus waarom moeten wij, als bedrijf dat nu meer winstgevend is dan ooit, een vergoeding betalen die zo dicht ligt bij wat de wet toestaat?”

Misschien kunnen ze zich geen derde woning veroorloven, of nog een boot. Ik maak hier geen grapje. Dat is het soort van offer dat de hooggeplaatste leidinggevenden zouden moeten brengen.

Abigail Disney

Volgens Abigail Disney doet de Walt Disney Company te weinig om de werknemers die het bedrijf de hele tijd draaiende houden te belonen. Ze roept daarom de bedrijfsleiders op om te werken met loonsverhogingen in plaats van bonussen. Een loonsverhoging zou volgens de vrouw immers de levensstandaarden van de arbeiders drastisch verbeteren, terwijl de impact op de grootverdieners binnen het bedrijf minimaal is. “Misschien kunnen ze zich geen derde woning veroorloven, of nog een boot”, stelt ze op Twitter. “Ik maak hier geen grapje. Dat is het soort van offer dat de hooggeplaatste leidinggevenden zouden moeten brengen.”
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Hij is wel de aangestelde leidinggevende maar niet de eigenaar, Jonathan Wouters. Onze kapitalistische economie is niet meer deze van de 19e eeuw. Eigenaars zijn de aandeelhouders vertegenwoordigd in de raad van bestuur. De CEO is een aangestelde werknemer als een andere. Met een extravagant loon, extravagante legale voordelen en extravagante bonussen.

 • Jonathan Wouters

  Daar valt niets aan te doen. Hij is de baas. Hij kan heel zijn boeltje bij elkaar pakken en opnieuw beginnen waar de arbeiders ipv 15$ maar 3$ per uur willen. En dan hebben die andere niets meer.

 • jan pharma

  Eind vorige eeuw voerde het grootste farma berdrijf een zoveelste reorganisatie door...De toenmalige CEO bakte er niets van en het aandeel zakte 50%. Het kostte duizenden banen wereldwijd...De vakbonden onderhandelden dag en nacht om een fatsoenlijke ontslagvergoedening voor de getroffen werknemers te bekomen. Het bedrijf deed hier zeer moeilijk over. De CEO kreeg een vertrekpremie van 200 miljoen dollar, maar voor elke cent voor de getroffen werknemers moest gestreden worden...

 • Ronny Biesen

  Ze heeft overschot van gelijk. Er moet terug bezinning komen. Die extravagante lonen zijn niet nodig. Als hij in 1 jaar 58 miljoen verdient, tel eens uit hoelang een normale werknemer moet werken om aan 58 miljoen te geraken? Zet de zaken eens naast elkaar. Natuurlijk mag de CEO meer verdienen als een ander, maar er is een morale grens. En die is nu al lang overschreden.

 • Kjelt Van de Broeck

  Dat is toch normaal? Je moet het maar doen he.