Directie Proximus akkoord met eis om bemiddelaar aan te stellen na spontane personeelsacties

Vakbonden overhandigen brief bij Proximus.
BELGAONTHESPOT Vakbonden overhandigen brief bij Proximus.
De directie van Proximus heeft dinsdagavond beslist om in te gaan op de vraag van de vakbonden om een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf. De modaliteiten van de bemiddeling wil Proximus woensdag bespreken met de vakbonden.

Er waren in de loop van de dag her en der spontane acties uitgebroken in verschillende geledingen van het bedrijf, voornamelijk in Wallonië. De vakbonden riepen niet op tot acties, maar dekten ze wel in. "We willen sociaal overleg en hebben een sociaal bemiddelaar gevraagd, maar op die vraag zouden we vreemd genoeg pas morgen/woensdag een antwoord krijgen", aldus vakbondsman Ben Coremans (ACV-Transcom) eerder vandaag.

Volgens de vakbonden hebben personeelsleden het werk neergelegd in Bergen, Namen, Sankt Vith, Libramont en Brussel. “Ook vanuit Brugge ontvangen we signalen dat er acties zijn”, zei vakbondsman Bart Neyens (ACOD). Op sommige plaatsen vertrok het personeel gewoon, elders waren er korte werkonderbrekingen.


De spontane acties worden heel breed gedragen. Het gaat volgens de vakbonden om personeel bij callcenters, technici en administratieve medewerkers. Volgens de woordvoerder van Proximus is de klantendienst wel nog bereikbaar. In Bergen en Charleroi zijn wel twee Proximus-winkels dicht. Ook in Henegouwen gingen er in de loop van de dag een vijftal shops dicht. 

Sociaal overleg

De vakbonden zaten gisteren en deze ochtend samen met de directie. De raad van bestuur van Proximus bevestigde hen dat Dominique Leroy CEO blijft tot 1 december. Maar volgens de bonden begrijpen de mensen dat niet. "Leroy heeft er geen enkel belang meer bij of het goed of slecht gaat met het bedrijf en draagt ook niet de minste verantwoordelijkheid meer. Het wantrouwen is erg groot bij het personeel", klinkt het.

De vakbondsmensen benadrukken dat ze zeker niet aansturen op acties en dat ze sociaal overleg willen. "Door onze vraag om een sociaal bemiddelaar positief te beantwoorden, zou de directie juist een positief signaal geven naar het personeel dat ze voor sociaal overleg wil gaan", aldus Coremans. "Er is aangekondigd dat men het met 1.900 mensen minder wil gaan doen, maar zeven maanden later is nog steeds niet duidelijk hoe dat opgevangen moet worden. Dossiers die gepresenteerd worden, zijn dikwijls onvolledig en ondoordacht. Dat is voor mij ongezien op dit niveau.”

Vrees voor “telecomaanval”

Leroy kondigde donderdag aan dat ze Proximus in december inruilt voor het Nederlandse KPN. De vakbonden eisen dat ze onmiddellijk stopt en dat het herstructureringsplan wordt herbekeken. De bonden vrezen ook dat Leroy met KPN vanuit Nederland een "telecomaanval op België" zal lanceren. In het contract van Leroy staat een clausule die haar gedurende twaalf maanden na het verlaten van de groep verbiedt te werken voor een concurrent van Proximus in België en in landen waar het bedrijf ten minste 5 procent van zijn omzet genereert. KPN valt daar niet onder.

Ook in Nederland krijgt Leroy stevige kritiek over een recente verkoop van aandelen Proximus die ze deed. "Je hebt misschien niets verkeerds gedaan, maar toch is je reputatie bezoedeld", zegt een advocaat in de Nederlandse krant Het Financieel Dagblad. Hij vindt de actie van Leroy "buitengewoon dom". "Als ik KPN-commissaris was, zou ik mij afvragen hoe het zit met haar beoordelingsvermogen.”
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  kan het de bonden niet kwalijk nemen ... Leroy heeft er een zootje van gemaakt. En nog dik betaald ook.

 • dirk de vries

  Jongens toch, deze dame vertrekt uit vrije wil, dus zonder ontslagpremie of wat ook, en, er is nog geen enkel bewijs mbt gesjoemel bij de verkoop van aandelen,en dat het bij Proximus hoog tijd is om te herstructureren weet een klein kind, haar plan ligt bij de Raad van Commisarissen, grotendeels politici, die de knoop niet durven door hakken, …...

 • Dirk Saenen

  Wie maakt Proximus nu kapot ?

 • Van Eersel Guy

  Dit is toch echt niet meer te doen he

 • Noël Claes

  Logisch, als je als CEO een loon krijgt van 625 000 euro plus verkoop van aandelen met voorbedachte kennis van 235 000 euro's en het werkvolk moet inleveren of werken als een ezel....