Directie en vakbonden Delhaize bereiken ontwerpakkoord

Er zouden geen naakte ontslagen vallen bij de herstructurering

Brandende paletten bij een stakingsactie bijh et distributiecentrum van Delhazie in Zellik.
PHOTO_NEWS Brandende paletten bij een stakingsactie bijh et distributiecentrum van Delhazie in Zellik.
De directie van Delhaize en de vakbonden hebben gisteravond een ontwerpakkoord bereikt. Dat meldt de socialisische bediendebond BBTK. In plaats van de 2.500 voorziene ontslagen komen er maar 1.800, en er sluiten ook maar tien winkels in plaats van de aangekondigde veertien. Daarnaast komen er ook geen naakte ontslagen.

Denis Knoops, ceo van Delhaize, kan samen met de directie en de vakbonden een zucht van opluchting slaken. De onderhandelingen bij Delhaize sleepten maanden aan en zadelden de supermarkten met een stevige financiële kater op, maar zijn nu eindelijk afgerond. Eind 2014 was er al een overeenkomst uit de bus gekomen voor de depotarbeiders van Delhaize, maar de onderhandelingen bij de bedienden duurden iets langer dan verwacht.

Met resultaat voor de vakbonden. Delhaize ontslaat 'maar' 1.800 mensen, in plaats van de aangekondigde 2.500 en sluit ook tien zelfstandige winkels, en geen veertien zoals voorzien in het oorspronkelijke herstructureringsplan. De winkels in Diest, Herstal, Tubeke en Dinant blijven in handen van Delhaize. Er vallen geen naakte ontslagen bij de herstructurering van Delhaize. De 1.800 banen zullen verdwijnen door natuurlijke aflvoeiingen, vrijwillige vertrekken en een deel kan afvloeien door vrijwillig in te stappen in het systeem van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT, het vroegere brugpensioen). 

Het ontwerpakkoord moet nu aan de achterban voorgesteld worden. Een definitief akkoord is mogelijk eind februari.

De vakbonden probeerden de verliezen zoveel mogelijk te beperken en sleepten een serieuze toegift uit de brand