Directie Aviapartner en vakbonden vinden akkoord

Een dag na de spontane werkonderbreking bij bagage-afhandelaar Aviapartner op Brussels Airport hebben directie en vakbonden vandaag een akkoord gevonden. Werknemers met tijdelijke contracten krijgen werkzekerheid tot het einde van het jaar. Er komen ook 25 tijdelijke werkkrachten extra vanaf deze week. De eenzijdige beslissing om de parkeerkaart in te trekken wordt teruggeschroefd en materiaal dat niet meer voldoet, wordt uit roulatie gehaald. Dat zegt Bjorn Vanden Eynde van ACV-Transcom.

Het personeel van Aviapartner legde gisternamiddag het werk neer om een aantal zaken aan te kaarten: de eenzijdige afschaffing van de parkeerkaart, verouderd materiaal, het terugdringen van contractuele uren van 6 naar 4 uur en onderbezetting.

Gisteravond zaten directie en vakbonden al rond de tafel. Tijdens dat overleg beloofde Aviapartner om het verouderd materiaal niet langer te gebruiken. Vervangend materiaal wordt bij DHL geleend. Ook de beslissing om de parkeerkaart af te schaffen, waardoor het personeel op een meer afgelegen parking moet gaan staan, werd herroepen.

Vandaag werden de gesprekken over de contracten en de onderbezetting voortgezet. De directie had de contracten van werknemers met een 6-uur contract teruggeschroefd tot 4 uur. Het personeel kreeg nu de garantie dat de 6 uur contracten worden behouden tot het einde van het jaar, zegt Vanden Eynde. Werknemers met een dagcontract krijgen bovendien tot het einde van het jaar een weekcontract, zegt Vanden Eynde.

Meer tijdelijken
Daarnaast stemde Aviapartner in om meer tijdelijke werkkrachten aan te werven. Tegen het einde van de week moeten er 15 nieuwe interimwerknemers zijn aangenomen. Volgende week komen er daar nog eens tien bij, aldus de vakbondsman.

Nog uit de onderhandelingen van vandaag kwam de belofte om de cao voor de bagage- en de passagiersafdeling opnieuw te onderhandelen in de komende maanden. Vanden Eynde is tevreden dat de "tewerkstellingsvoorwaarden verbeterd zijn".