Dichtheid van Belgische veeteelt per km² bij hoogste ter wereld

AFP
Gefokte dieren, vee en gevogelte, vormen vandaag de dag het grootste deel van de landdieren: in biomassa gaat het om 1 miljard ton voor vee en gevogelte, 500 miljoen ton voor de mens en 40 miljoen ton voor gewervelde landdieren in het wild. België kent, na Nederland en Denemarken, de grootste dichtheid aan varkens per km². Ook voor gevogelte eindigt België hoog.

Dat blijkt uit een nieuwe wereldwijde kaart voor de verspreiding van vee en gevogelte, die de gevolgen op sociaaleconomisch, milieu- en gezondheidsvlak van de veeteelt moest meten. ULB-onderzoeker Marius Gilbert stond, samen met Tim Robinson van het Keniaanse International Livestock Research Institute, mee aan het hoofd van het project.

Om die kwesties te evalueren, zijn "nauwkeurige, toegankelijke en wereldwijde geografische gevens nodig", klinkt het vandaag in een persbericht. De onderzoekers hopen bij te dragen "tot de uitwerking van een beleid dat het mogelijk maakt de komende decennia een veilige, duurzame en billijke ontwikkeling van deze sector te stimuleren". Dat zal nodig zijn, menen ze. "Op wereldschaal was de toename van de vraag naar producten afkomstig van de veeteelt nog nooit zo groot als vandaag."

De onderzoekers publiceerden hun kaart deze week in het vaktijdschrift PLoS ONE. De cartografische gegevens kunnen door iedereen, na registratie, worden gevisualiseerd of gedownload op Livestock Geo-wiki, langswaar ook updates verspreid zullen worden.