Di Rupo: "Zaventem is belangrijk voor economie en dat moet zo blijven"

Premier Elio Di Rupo.
BELGA Premier Elio Di Rupo.
Premier Elio Di Rupo vindt dat er na de verkiezingen een "evenwichtige oplossing" moet komen voor de geluidshinder in de omgeving van de luchthaven van Zaventem. Dat zei hij in het VRT-journaal. Di Rupo vindt niet dat activiteiten van op Zaventem moeten uitwijken naar Waalse luchthavens. "Zaventem heeft een belangrijke economische functie en dat moet zo blijven".

Na ongenoegen over extra geluidshinder boven Brussel stuurde staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) onlangs de vliegroutes bij. Maar dat zorgde dan weer voor ontevredenheid in Vlaanderen. De Vlaamse regering riep tegen die beslssing een belangenconflict in. Wathelet zei vandaag dat het verschuiven van activiteiten naar de Waalse luchthavens van Luik of Charleroi mogelijk is, als Zaventem voor Brussel en Vlaanderen voor te veel lawaai zorgt.

Premier Di Rupo volgt die piste niet, maar denkt dat een oplossing pas na de verkiezingscampagne mogelijk is. "Er is een evenwichtige oplossing nodig, in een sereen klimaat en zeker niet tijdens de campagne". Di Rupo zei wel dat het een "prioritair dossier" is na de verkiezingen.

BELGA