Di Rupo: "De Wever negeert terechte bezorgdheden van duizenden burgers"

BELGA
PS-voorzitter Elio Di Rupo is niet te spreken over de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de nationale staking. De Wever bestempelde die staking donderdag op Bel-RTL als een "politieke staking" en de socialistische vakbond FGTB als "de gewapende arm van de PS". Di Rupo noemt de uitspraken van De Wever "zorgwekkend". "Het komt neer op het negeren van de terechte bezorgdheden van duizenden burgers en op een weigering om oplossingen te vinden voor de herneming van het sociale overleg dat zo belangrijk is in ons land", aldus de ex-premier.

De PS-voorzitter weerlegt ook de suggestie dat de staking een politiek gestuurde actie zou zijn. Ook al steunt de PS de bezorgdheden van de vakbonden, die zijn "perfect in staat om onafhankelijk te beslissen over de acties die ze willen voeren tegen het asociale beleid van de federale regering". "De PS is een politieke partij die haar eigen actie voert, onder meer in het parlement en aan de zijde van de burgers", aldus Di Rupo.

"Wie denkt dat duizenden mensen uit de drie gewesten van ons land manifesteren of staken - en dus loon verliezen - omdat de PS of een andere politieke partij dat vraagt, heeft een vreemde visie op de burgers en het democratisch debat", aldus nog Di Rupo.

De PS-voorzitter toont zich anderzijds wel tevreden dat De Wever - onder bepaalde voorwaarden - het debat wil aangaan over een meerwaardebelasting. "Na vol te houden dat er geen alternatief is en dat de acties van de vakbonden en de oppositie niets uithalen, zet hij de deur open voor een meerwaardebelasting. En dat terwijl dit niet in het programma van zijn partij, noch in het regeerakkoord staat. Dit op zich is al een ideologische overwinning voor al diegenen (partijen, vakbonden, burgers), zowel in het noorden als in het zuiden van het land, die voor meer sociale en fiscale rechtvaardigheid ijveren", dixit Di Rupo.

Wie denkt dat duizenden mensen manifesteren of staken - en dus loon verliezen - omdat de PS dat vraagt, heeft een vreemde visie op de burgers en het democratisch debat

Elio Di Rupo