Dexia 55 miljoen euro in het rood in eerste kwartaal

© hollandse hoogte
Restbank Dexia, die vorig jaar voor het eerst sinds 2010 nettowinst kon boeken, heeft die prestatie in het eerste kwartaal van dit jaar niet kunnen herhalen. In de periode januari-maart leed de restbank een nettoverlies van 55 miljoen euro, zo maakte hij vandaag bekend.

Ten opzichte van een jaar geleden werd het verlies meer dan gehalveerd: in het eerste kwartaal van 2015 had Dexia een nettoverlies geleden van 125 miljoen euro.

Het resultaat over het eerste kwartaal valt volgens Dexia uiteen in een recurrent nettoverlies van 90 miljoen euro, met daarbovenop voor -14 miljoen euro boekhoudkundige volatiliteitselementen, maar aan de andere kant een positief niet-recurrent resultaat van +47 miljoen euro. Dit laatste element omvat bijvoorbeeld winsten verbonden aan geschillen.

"Dexia boekte een nettoresultaat groepsaandeel van -55 miljoen euro in het eerste kwartaal, beïnvloed door heffingen en bijdragen, die meer dan de helft van de in het kwartaal geboekte kosten vertegenwoordigen", zegt Karel de Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Dexia, in een persbericht. De Boeck wordt woensdag tijdens een algemene vergadering normaal opgevolgd door Wouter Devriendt.

Het balanstotaal van Dexia bedroeg eind maart 237,5 miljard euro, ruim 7 miljard meer dan eind 2015.

De restbank laat voorts weten dat de voorziening op de Oostenrijkse bad bank Heta Asset Resolution ongewijzigd blijft op 176 miljoen euro (of 44 procent van de volledige blootstelling). Dexia is een van de schuldeisers die zich verzamelden om een volledige terugbetaling te bekomen.

Dexia boekte over heel 2015 een nettowinst van 163 miljoen euro, vooral dankzij boekhoudkundige meevallers. Topman De Boeck toonde zich bij de voorstelling van de jaarcijfers in februari vooral tevreden over het vierde kwartaal, omdat er in die periode een recurrente kwartaalwinst werd opgetekend. Die kreeg dus nog geen vervolg in de eerste drie maanden van 2016.

Topman bij de restbank Dexia Karel De Boeck.
Photo News Topman bij de restbank Dexia Karel De Boeck.