Deutsche Bank sluit jaar af met miljardenverlies

CEO Christian Sewing.
REUTERS CEO Christian Sewing.
Deutsche Bank heeft vorig jaar een verlies in de boeken gezet van bijna 6 miljard euro. De grootste bank van Duitsland moest heel veel kosten maken in verband met een omvangrijke reorganisatie. 

Afgelopen zomer werd bekend dat er voor ongeveer een vijfde van de ruim 90.000 medewerkers geen plek meer is.

Onder de streep kwam Deutsche Bank 5,7 miljard euro tekort, waar in 2018 nog een verlies van 52 miljoen euro werd geschreven. Daarbij liepen de totale baten met 8 procent terug tot 23,2 miljard euro.

De bank verkeert al enige tijd in zwaar weer en wil met de grote banenreductie miljarden euro's besparen in de komende jaren. Met name de zakenbank presteerde afgelopen jaren niet al te best. In het slotkwartaal van vorig jaar was hier wel sprake van enige verbetering. De opbrengsten bij het onderdeel dat zich bezighoudt met de handel in obligaties, liepen op jaarbasis zelfs met 31 procent op. Bij de grootste divisie van de bank, de financiële dienstverlening aan welgestelde particulieren, gingen de opbrengsten wel verder omlaag.

Buffers oké

Topman Christian Sewing heeft de indruk dat de nieuwe strategie van de bank werkt. Volgens hem stabiliseerden de inkomsten van Deutsche Bank in de tweede helft van het jaar. Daardoor zouden de operationele prestaties zijn verbeterd ten opzichte van een jaar eerder. Sewing wijst er ook op dat de buffers van de bank er nog steeds goed uitzien. "We hebben er alle vertrouwen in dat we onze transformatie met onze eigen middelen kunnen financieren en weer kunnen groeien."

Naar verluidt werkt Sewing ook aan beperkingen van de bonussen bij het financiële concern. 

Persbureau Bloomberg meldde eerder deze maand dat de bonuspot bij de zakenbank waarschijnlijk met ongeveer 30 procent wordt verkleind. Ook zouden bepaalde salarisverhogingen met enkele maanden worden uitgesteld.

Het management krijgt ondanks het forse verlies wel nog een bonus. Die bonus wordt wel gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder, zegt een woordvoerder van de bank. Het management zal in totaal een bonus van 13 miljoen euro krijgen.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ghijs Elvan

  Als je als aandeelhouder je investering in DB op 10 jaar bijna volledig zag verdampen, dan ben je heel blij dat sinds 2018 een nieuwe CEO met een nieuw team de reorganisatie in handen neemt. Nu is het al duidelijk dat de maatregelen die zij gaan treffen veel kans bieden om de bank geleidelijk aan weer winstgevend gaan maken. Natuurlijk belonen de aandeelhouders dit management team dan ook gepast, want zij zijn hun enige hoop op verbetering.

 • Patrick De pauw

  Die banken leven boven hun stand vandaag 5€ winst en morgen 10€ en als die niet is gehaald dan is er verlies!en zo willen zij iedere keer meer en meer maar de lonen van de ceo moet hetzelfde of nog meer zijn?is dat niet?dag werkmens want die zijn teveel

 • Toran Korshnah

  Zo een verlies boeken, en toch nog bonussen geven...

 • GERARD DE PELECIJN

  Een reorganisatie om verliezen te maken zo slim zijn ze!

 • Dirk Kindt

  Leve het V.K. Prognose zal realiteit worden.