Deurwaarders ingeschakeld voor invordering onbetaalde boetes

thinkstock
Onbetaalde penale boetes zullen vanaf februari in het hele land systematisch ingevorderd worden door tussenkomst van een deurwaarder of door derdenbeslag. Het verbeterde informaticasysteem dat het mogelijk maakt de zaken op te volgen, wordt nog volgende maand landelijk ingevoerd. Dat zegt de FOD Financiën vandaag.

De moeizame invordering van de penale boetes, met mank lopende informaticasystemen, is een oud zeer. Maar in 2014 en 2015 zette de FOD Financiën twee proefprojecten op in Gent en Luik, waarbij onbetaalde boetes automatisch werden opgevolgd. Wie zijn boete niet had betaald, kreeg een een deurwaarder achter zich aan. Bij de twee projecten samen werden meer dan 8.000 zaken overgemaakt aan een gerechtsdeurwaarder, en werd in totaal 4,3 miljoen euro ingevorderd.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de projecten in de tweede helft van 2015 zouden uitgebreid worden naar heel België. Maar dat liep vertraging op, volgens woordvoerder Francis Adyns omdat aan het systeem dat de betalingsherinneringen en de invorderingen via gerechtsdeurwaarder zou beheren nog extra functionaliteiten werden toegevoegd. Zo zou het systeem ook derdenbeslagen beheren.

De fiscus begon in 2015 al met dergelijke derdenbeslagen bij, onder meer, de werkgever van de veroordeelden. In totaal werd er voor meer dan 2.500 schulden een derdenbeslag gelegd, vooral op het loon, en voornamelijk in de regio Brussel. Op die manier kon de fiscus 1 miljoen euro recupereren.

Niet alleen via gerechtsdeurwaarders en derdenbeslagen gaat de fiscus achter veroordeelden aan die hun boetes niet betalen. Gisteren nog bleek dat de fiscus in 2015 een recordaantal niet-fiscale schulden, vooral boetes, had ingevorderd door ze af te trekken van de terugbetaling van de personenbelasting.


Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels