De Wever: "Motor slaat weer aan, maar verdere hervormingen blijven nodig"

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet in de 'barometer van de attractiviteit', vandaag gepubliceerd door Ernst&Young, het bewijs dat de motor in ons land weer aanslaat, maar waarschuwt meteen dat verdere hervormingen nodig blijven. De lasten op arbeid moeten omlaag, aldus De Wever, die zijn standpunt herhaalt dat dit enkel kan als de werknemers erop vooruitgaan. "De taxshift moet ook een belastingverlaging zijn. Mensen moeten dat netto in hun portefeuille voelen. Dus moeten we ook besparen."

Het aantal buitenlandse investeringen vorig jaar in België steeg met dertien procent tot 198. Het gaat om 127 nieuwe investeringen en 71 uitbreidingen. Daarmee verstevigt België zijn positie in Europa qua aantal investeringen. We staan op vijf, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Per investering lag het aantal banen echter lager dan elders in Europa.

"Na jaren van stilstand en zelfs achteruitgang trekken we weer buitenlandse investeringen aan", reageert N-VA-voorzitter De Wever. Hij citeert een aantal bedrijven die voor miljarden euro's investeringen hebben aangekondigd. "En ik ben ervan overtuigd dat er nog goed nieuws zal volgen. Buitenlandse bedrijven hebben weer vertrouwen in onze economie", aldus De Wever.

'Na jaren van stilstand en zelfs achteruitgang trekken we weer buitenlandse investeringen aan'

Bart De Wever

"Eindelijk verandering realiseren"

De Antwerpse burgemeester onthoudt uit de studie ook dat twee op de drie buitenlandse investeerders de maatregelen van de regering-Michel positief tot zeer positief noemen. "Na 25 jaar socialisme kunnen we eindelijk de verandering realiseren. We kunnen maatregelen nemen die in het verleden onbespreekbaar waren, maar wel noodzakelijk zijn. En dat bewijst dit onderzoek."

Hij wijst evenwel op het blijvende probleem van de loonkosthandicap in ons land. "Uit de studie blijkt dat de indexsprong als een doortastende maatregel wordt ervaren. Maar het is niet genoeg. We moeten de lasten op arbeid verder verlagen zodat er ook banen bijkomen", luidt het. De Wever herhaalt daarbij dat die verlaging enkel kan als ook de werknemers erop vooruitgaan, waardoor de taxshift een belastingverlaging moet zijn.

'Na 25 jaar socialisme kunnen we eindelijk de verandering realiseren'

Bart De Wever