De Post gaat maandag staken in Verviers

BELGA
In de streek van Verviers zal er maandag 17 september voor 24 uur geen post worden verdeeld. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront vandaag beslist. De staking vindt plaats in Plenesses, waar zich sinds deze zomer het nieuwe logistiek platform voor de postsortering bevindt. De vakbonden hekelen de moeilijke werkomstandigheden.

Gisteren vond er een verzoeningsvergadering plaats tussen vakbonden en directie maar die draaide op niets uit. Volgens de bonden werden de belangrijkste problemen zelfs niet behandeld.

Ze wijzen op problemen met de arbeidsorganisatie, veiligheid, parking en verlichting. Volgens hen is het gebouw in Plenesses, waar 205 postbodes zijn ondergebracht, in feite nog niet operationeel. Dit creëert spanningen tussen het personeel. "Bpost wil de strijd aangaan tegen het absenteïsme, maar in deze omstandigheden bevordert men juist het absenteïsme", aldus Daniel Norga van de socialistische vakbond.

Het sorteerplatform in Plenesses bedient het noorden van het arrondissement Verviers, meer bepaald de gemeenten Herve, Aubel, Thimister-Clermont, Welkenraedt, Plombières, Verviers, Baelen, Pepinster en Dolhain. De bewoners zullen er maandag geen post ontvangen.

Bundeling van de post
Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij bpost in Verviers ziet de bundeling van post niet zitten. Verviers is uitgekozen als testgemeente, waar vanaf 19 september gedurende enkele dagen alle brieven en ongeadresseerde post in één enveloppe per adres worden bedeeld. "Dit systeem zal op het terrein niet werkbaar zijn", waarschuwen de vakbonden.

Vanaf 19 september zullen 1.500 gezinnen in Verviers hun post gebundeld - in een open mapje - ontvangen. Het gaat om een testproject van bpost, dat vanaf 2016 nationaal zou moeten worden uitgerold. De bedoeling is om de postrondes efficiënter te maken.

Maar de bonden vrezen dat dit systeem, zeker in de beginfase, zal leiden tot kwaliteitsverlies. "We beschikken niet over voldoende middelen om een optimale kwaliteit te garanderen", aldus Francis Dessart van de liberale bond. Er bestaan nog geen machines die de mapjes sorteren, dus moeten postbodes ze manueel samenstellen.