Exclusief voor abonnees

De miljardair die zichzelf loon van 1,40 dollar uitkeert

Portret van Jack Dorsey (42): CEO van Twitter én punker én verliefd op jong badpakkenmodel

Jack Dorsey, vorig jaar in New Delhi, in een auditorium met studenten.
AFP Jack Dorsey, vorig jaar in New Delhi, in een auditorium met studenten.
Twitter-topman Jack Dorsey (42) heeft vorig jaar zijn eerste salaris gekregen sinds hij vier jaar geleden terugkeerde als CEO. Dorsey kreeg 1,40 dollar uitbetaald, verwijzend naar de 140 tekens waaruit een Twitter-bericht oorspronkelijk maximaal kon bestaan. Maar maak u geen zorgen: Dorsey stelt het uitstekend en is volgens Forbes zo’n 5,5 miljard dollar waard. Maar geld is niet zijn voornaamste drijfveer. Een portret van een aantrekkelijke nerd die graag CEO én punker is, mediteert en een relatie heeft met een badpakkenmodel van 23.
Jack Dorsey sprak vorige maand naar aanleiding van de dertiende verjaardag van Twitter voor een publiek in Seoel en had zich vestimentair niet uitgesloofd. Of net wel?
EPA Jack Dorsey sprak vorige maand naar aanleiding van de dertiende verjaardag van Twitter voor een publiek in Seoel en had zich vestimentair niet uitgesloofd. Of net wel?

Dorsey is een wonderkind en buitenbeentje in Silicon Valley: hij ziet er knap uit, zeker vergeleken met de meeste van zijn confraters in de IT en met zijn volle baard, neusring, beanie en socksneakers is zelfs de term ‘hipster’ van toepassing. Hoewel, toen hij vorige maand op de dertiende verjaardag van Twitter in Seoel, zijn publiek toesprak, kreeg je ook de indruk dat er een dakloze van straat was geplukt. Maar die look is allicht ‘very fashionable’ - Dorsey volgde jaren geleden een opleiding aan de modeacademie van San Francisco. Tegelijk lijkt Dorsey heel erg op Steve Jobs: fan van digitale esthetiek en ontslagen en weer binnengehaald in het bedrijf dat hij zelf mee heeft opgericht.

Bijna bij Facebook

In 2008 werd Dorsey aan deur gezet als CEO van Twitter, twee jaar na de lancering van het platform. De whizzkid was veel te veel bezig met andere zaken dan met het zakelijk runnen van Twitter. Dorsey was niettemin erg onder de indruk en volgens journalist Nick Bilton, auteur van ‘Hatching Twitter: a true story of money, power, friendschip and betrayal’ scheelde het niet veel of hij was overgelopen naar concurrent Facebook van Mark Zuckerberg. Die wilde Twitter overnemen, maar na een gesprek met Dorsey zag hij af van de overnameplannen en bood hij de oprichter van Twitter een job aan. Dorsey aarzelde maar wist dat de beste manier om wraak te nemen niet is er voor te zorgen dat je vijand faalt, maar dat je zelf slaagt. In mei 2010 zag Square het levenslicht, een mobiel betalingsplatform. Drie jaar later berekende het magazine Business Insider de waarde van Square op 3,2 miljard dollar. Dorsey had het ongelijk van Twitter bewezen en in 2015 haalde Twitter hem terug. Sindsdien staat Dorsey aan het hoofd van beide miljardenbedrijven.

Toen hij opgroeide, overwon Dorsey een spraakgebrek, was hij gek van tekenen en verslingerd aan punkmuziek. Hij is ervan overtuigd dat je probleemloos én CEO én punker kunt zijn. “Enfin, dat hoop ik toch”, vertelt hij in een interview met Rolling Stone. “Misschien zijn er mensen die zich net als ik een vreemde vogel voelen en denken: als hij het kan, dan ik ook. Punkbandjes hebben me altijd aangesproken omdat de drie leden van zo’n band er in het begin niets van bakten. maar door te oefenen, ging het almaar beter en nog een maand later gingen ze ergens spelen en ging het dak er helemaal af. Mensen laten zien dat je beter kunt worden: dat heeft de wereld nodig!” Overigens: Dorsey heeft op zijn linker voorarm een kanjer (23 centimeter!) van een tatoeage. De ‘J’ van Jack, wordt al eens beweerd, maar het gaat om de lange S van Leibniz, in de wiskunde gebruikt voor het berekenen van integralen. Eens een nerd, altijd een nerd!

Jack Dorsey en Raven Lyn Cornell wandelen relaxed hand in hand tijdens een vakantie op Saint-Barth.
ISOPIX Jack Dorsey en Raven Lyn Cornell wandelen relaxed hand in hand tijdens een vakantie op Saint-Barth.

Hoe zou het zijn met het liefdesleven van deze topnerd? Dat heeft Dorsey altijd rigoureus afgeschermd. Wanneer er hem naar gevraagd wordt, maakt hij er zich graag vanaf met de dooddoener dat zijn belangrijkste relaties die met Twitter en Square zijn. Feit is dat de miljardair nooit is getrouwd - de enige ring die hij draagt is een Oura-ring om zijn slaap te monitoren - en geen kinderen heeft. De voorbije vijf jaar leek het nochtans alsof hij een weddenschap met Gert Verhulst had lopen: hij werd achtereenvolgens gespot met een rosse, een blonde en een zwarte. In 2013 had hij het ferm naar zijn zin op een luxejacht in Saint-Barth met de Britse Lily Cole (°1987), een voormalig topmodel én met een diploma van Cambridge.

Na de rosse, kwam Kate Greer. Met haar blonde haar en vriendelijke gezicht, had ze alles van de ‘girl next door’, enfin, de ‘girl van de boerderij next door’: Katie is namelijk telg van een familie uit Iowa die al 150 jaar maïs verbouwt. Katie zelf kruipt maar zelden op de pikdorser, maar stampte - spoiler! - een popcornbedrijf uit de grond. Met Dorsey liet ze zich af en toe zien en de Amerikaanse boekskes hadden het over een knipperlichtrelatie. Tot Dorsey zin had in een ander kleurtje en tijdens de New York Fashion Week in september vorig jaar werd voor het eerst werd gespot met Raven Lyn Cornell, een schoonheid met Afro-Amerikaanse en Puerto-Ricaanse wortels. Liefhebbers van badpakken kennen haar vast van Sports Illustrated, al is ze ook het gezicht van Calvin Klein, Vogue en Puma XO. Een wiskundige nerd van 42 met een model van 23? In de jaren negentig was Dorsey zélf een model en op de modeacademie droomde hij ervan zijn eigen jeansbroek te ontwerpen. Bovendien draagt hij Prada en is hij gek op Rolex-horloges. Gespreksonderwerpen genoeg, dus!

Fake News

Maar net als andere bazen van technologiebedrijven krijgt Dorsey intussen steeds vaker de wind van voren. Vooral omdat hij zijn geesteskind Twitter niet meer onder controle zou hebben en de verspreiders van haatberichten en fake news vrij spel zouden hebben. “Twitter kan niet beoordelen wat vals en waar is. Dat zou ook gevaarlijk zijn”, zegt Dorsey in Rolling Stone. In november van vorig jaar trok hij in aanloop van zijn 42ste verjaardag naar Myanmar voor een retraite van drie weken. “Door meditatie leer ik me focussen en dat is nodig om mijn job naar behoren in te vullen”, zegt hij. Hij kreeg meteen bakken kritiek omdat de regering van Myanmar zich schuldig maakt aan de genocide op de Rohingya, een moslimminderheid in het land. Dorsey antwoordde dat hij er alles aan doet om het land te helpen.

Geen idee of Dorsey er zijn slaap voor laat. Wellicht niet, want door die meditatie slaapt hij prima en zelfs meer dan 8 uur per nacht. In januari berekende Forbes dat hij 5,5 miljard waard is. Dat hij zichzelf na vier jaar een loon van 1,40 dollar uitkeerde, is dan ook pure symboliek. Overigens werd de limiet op Twitter eind 2017 opgetrokken naar 280 tekens. Het is niet duidelijk of zijn loon straks verdubbelt. “Wat ik met mijn geld wil doen wanneer ik er niet meer ben? Allemaal weggeven”, zegt hij in Rolling Stone. “Naast de opwarming van de aarde is de ongelijkheid in de wereld één van de grootste uitdagingen. Met ‘Start Small Foundation’ heb ik een organisatie opgericht waarmee ik mensen wil leren hoe ze bedrijven kunnen oprichten en draaiende houden. Overigens: 98 procent van mijn fortuin bestaat uit aandelen. Als de business slecht gaat, ben ik dat fortuin snel kwijt.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sven Degroote

    Ah,98% bestaat uit aandelen, maar 2% van 5miljard is nog steeds 100miljoen ... dus zelfs al gaat de business overkop, echt arm gaat iet er niet door worden :)

  • John Ulmer

    Naievelingen. Zodra hij zichzelf 1 dollar uitbetaalt, omzeilt hij de OTHA wet, wat het fiscaal een pak interessanter maakt voor hem en Twitter...... Werkt hij totaal onbezoldigd, valt hij wél binnen die OTHA wet.