De euro is jarig, maar een feest is het niet: “Ik weet niet of de euro een volgende grote crisis kan weerstaan”

Pierre Moscovici (L) Mario Draghi en Mario Centeno .
AFP Pierre Moscovici (L) Mario Draghi en Mario Centeno .
Lage rente, lage inflatie en behoorlijke economische groei. De euro heeft de deelnemende landen in de twintig jaar die de munt bestaat veel goeds gebracht. Maar het voortbestaan van de munt is niet gegarandeerd.

Het beeld van een zurig kijkende Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, met een grote euromunt in zijn hand zegt genoeg. Twintig jaar na de lancering van de Europese eenheidsmunt is er weinig om te lachen. “De Europese Commissie en de Europese Centrale Bank hebben zich wel op de rug geklopt, maar veel minder uitbundig dan bij het tienjarig jubileum van de euro’’, weet Bert Colijn, eurozone-expert bij het Economisch Bureau van ING.

Je hebt 13% van dit artikel gelezen
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  over de wereld zijn er 36 landen waar ze de Euro hanteren en daar komen de komende jaren nog 6 landen bij. dus in 42 landen over heel de wereld kan je betalen met de Euro dus zo zwak zal de Euro wel niet zijn zeker.

 • Ronald Boudewijns

  Euro afschaffen en zo snel mogelijk... er zijn van die paljassen in Europa die er veel geld aan verdiend hebben en nog verdienen, en het plebs is alleen maar armer van geworden.... onnozelaars. De Britten zijn de enigen die het tot hiertoe gesnapt hebben.

 • FRANCIS vanoverschelde

  € is voor de multinationals . De bevolking is arm geworden .

 • Jan Mulders

  De euro is jarig en in die twintig jaar is alles 3x duurder geworden. Een verjaardag zonder reden om te vieren.

 • Danny Maenhaut

  Vooral mensen die de Bfr nog gekend hebben, weten dat alles enorm veel duurder is geworden (tegenover het inkomen). Bouwgrond, huizen, huren, een appartement kopen … noem maar op : nu moet men zeker met 2 nog goed verdienen om iets te kunnen verwerven ! de Euro is een slechte zaak !!!