De Croo ziet Belfius niet meer naar beurs trekken

Photo News
Open Vld-vicepremier Alexander De Croo betwijfelt sterk of de staatsbank Belfius nog in deze regeerperiode naar de beurs kan worden gebracht. Dat zei hij gisteren tijdens een toespraak in een businessclub in Ukkel, schrijft De Tijd. "Het zou me sterk verbazen mocht dat nog lukken. Ik zie niet in hoe dat mogelijk is. Er is een dubbel risico, zowel financieel-economisch als politiek."

Het eerste risico is dat het beursklimaat verslechtert nu we misschien aan de vooravond van een wereldwijde handelsoorlog staan, zei de liberale vicepremier. 

Het politieke risico zijn de verkiezingen. "We komen in een electorale campagne die zal duren tot oktober, maar daarna tot in 2019 een vervolg krijgt door de parlementsverkiezingen. Ik betwijfel of we in zo'n klimaat Belfius naar de beurs kunnen brengen. Ook al is dat mijn wens."

Als de regering-Michel Belfius in het najaar naar de beurs wil brengen, moet ze daar eind juli groen licht voor geven. "Een beursgang vergt tijd om dat goed voor te bereiden. Als we Belfius dit najaar nog naar de beurs willen brengen, dan moeten we de beslissing zo ongeveer tijdens de maand juli nemen. Het moet dus vooruit gaan en ik merk dat men een oplossing voor Arco aan dat dossier blijft koppelen", zo zei vicepremier De Croo in De ochtend op Radio 1.

Arco

Met "men" doelt De Croo op coalitiepartner CD&V. De christendemocraten hebben een oplossing voor Arco inderdaad gekoppeld aan de beursgang van Belfius. Maar voor Arco is er op dit moment nog geen oplossing. "De timing van beide dossiers loopt niet samen", aldus De Croo. "Een oplossing voor Arco kan voor mij, dat staat ook in het regeerakkoord en ik wil mij daar absoluut aan houden. Maar dan moet het nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Vandaar dat ik pleit om het los te koppelen."

In een reactie via Twitter laat CD&V-vicepremier Kris Peeters verstaan dat beide dossiers in juli nog kunnen landen. "We moeten in juli landen met dossiers Arco en Belfius. Geen reden waarom dat niet zou lukken."
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Dat spelletje rond ARCO kost ons veel geld en wordt hoe langer het aansleept altijd maar duurder. De CD§V houdt op onze kosten zijn achterban aan het lijntje.

 • marc oudenaarde

  Als er een oplossing komt voor Arco waarbij burgergeld wordt aangesproken dan pleegt Peeters met zijn ACW diefstal.

 • Louis Heyens

  de beurs is synoniem voor ... mensen ontslaan of harder doen werken zodat de beurswaarde stijgt en men meer geld aan de beleggers (wat meestal rijke luizen zijn) kan uitkeren. De beurs is een instrument dat NIET gemaakt is om de WERKENDE mens later een goede derde pijler van zijn pensioen aan te bieden maar om ervoor te zorgen dat hij voor zijn pensioen ontslagen, ziek of kreupel is !!!

 • dominique castelein

  peeters zal zijn arco deal door de neus geboord zien,de tsjeeven partij heeft niet anders gedaan dan tegengewerkt en de mensen voorgelogen,in 2019 zal de cmdv nog even groot zijn als de pvda,moest de regering nu vallen dan zouden er zeer veel verschieten,cdv weg,vld,half weg,VB top,NVA super top,over de andere idiote partijen maak ik geen woorden aan vuil

 • Ricardo Cours

  Is dit al een hint geven dat het weeral niet goed gaat bij Belfius en dat Jan met de pet weeral zal moeten sponseren om de bank boven water te houden?