De Croo: “Controleer altijd je vooraf ingevulde belastingaangifte”

BELGA
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) roept belastingplichtigen op te controleren wat de fiscus voorstelt in de vooraf ingevulde belastingaangifte. Hij reageert daarmee op de steekproef van het ACV waaruit zou blijken dat de belastingbetaler in bijna de helft van de gevallen voordelen zou mislopen. Op het eerste zicht zou dat volgens de minister echter niet het geval te zijn.

De Croo werd tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan de tand gevoeld door sp.a'er Joris Vandenbroucke naar aanleiding van de steekproef. Zowat 3,9 miljoen mensen krijgen vandaag een vooraf ingevulde aangifte. De minister benadrukte dat het om een voorstel gaat en riep op die aangifte ook goed na te kijken. "De fiscus kan zich alleen baseren op de feiten die ze heeft. Bepaalde gegevens (zoals kinderopvang) heeft de fiscus niet", luidde het.

De Croo wees erop dat de terugzendratio de voorbije jaren tussen 10 en 15 procent lag. Mocht blijken dat de foutenpercentage zo hoog ligt als de christelijke vakbond beweert, dan zal worden bekeken hoe een en ander kan worden gecorrigeerd, aldus de minister. Maar op het eerste zicht zou dat cijfer niet zo hoog liggen.

Volgens Vandenbroucke gaat het om de omgekeerde wereld. "De belastingplichtige wordt gevraagd de fiscus te controleren.”

Joris Vandenbroucke.
Photo News Joris Vandenbroucke.44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefaan Vanwijnsberghe

  De aftrek voor hypothecaire lening is bijna nooit vermeld. Nochtans beschikt de fiscus over een attest dat de banken hebben doorgestuurd en u kan het terugvinden in MyMinFin. Waarom het dan niet ingevuld is, is voor mij een raadsel.Bekijk uw ingevulde aangifte van 2018 en vergelijk met 2019. Ook kinderen die op 01/01/2020 al 18 jaar waren staan niet meer vemeld als kind ten laste. Nakijken.

 • Marc Van der Vloedt

  Wijselijk maakt hij niet de vergelijking met zijn Nederlandse blauwe genootschap der belastingen heffers. Gespecialiseerd in het ruïneren van duizenden (onschuldige) burgers ! Huisuitzettingen, terugbetalingen verkregen premies en boetes ! (en belastingvrije sommen schenken aan "spijtoptanten" uit/in het drugsmilieu)

 • Lisette Theunis

  En als je pech hebt is het soms een heel gedoe om alles toch juist te hebben..

 • tim vangompel

  De meeste FOD ambtenaren zitten volledig betaald thuis al twee maanden. Velen hebben amper werk als ze eerlijk zijn. Wat een waste of money en dan horen dat er niet veel klopt van de voorgestelde belastingsbrieven... Gebruik die dure mensen nuttiger aub ... Denk dat ze dat zelf ook willen.

 • Erik De Muynck

  Ik vraag mij af waarom ik als gepensioneerde arbeider nog belasting moet betalen?