De Block: “Daling van bijna 71.000 voltijdse jobs in eerste trimester”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
Photo News Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).
In de eerste drie maanden van het jaar zijn er 70.900 voltijdse banen verloren gegaan. Dat blijkt uit cijfers van de sociale zekerheid die minister Maggie De Block (Open Vld) in het VRT-radioprogramma ‘De Ochtend’ heeft bekendgemaakt.

Volgens minister De Block toonde de sociale zekerheid de voorbije jaren telkens een groei van 1 tot 1,5 procentpunt in het eerste kwartaal, goed voor zowat 45.000 voltijdse jobs. Voor het eerste kwartaal van 2020 is er een verlies van 70.900 voltijdse jobs. Dat terwijl de lockdown door de coronacrisis pas in de tweede helft van maart van kracht ging.

"Er gaan inderdaad 70.000 jobs af. Daar zit ook wel de tijdelijke werkloosheid bij. Daar zijn een aantal mensen bij die intussen opnieuw aan het werk zijn", aldus De Block. 

Volgens de Open Vld-minister is de uitdaging "gigantisch" en moet er snel een relancebeleid komen dat zoveel mogelijk mensen opnieuw aan de slag krijgt. Voor zo'n relancebeleid is volgens De Block "een regering op volle kracht nodig".

Over de lopende regeringsonderhandelingen hield de Open Vld-politica de lippen op elkaar. "Ik ga me daar niet over uitspreken. Ik heb vertrouwen in de onderhandelaars." 

Lees ook: 

Corona duwt nog 146.000 mensen in werkloosheid

Deze sectoren bloeden hard: “Geef ons een plan, voor het te laat is”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Regering heeft aan over-jobcreatie gedaan ...Het werk moet er zijn voor de mensen maar niet omgekeerd. Hoe groter de bevolking, hoe meer jobs men moet creëren om iedereen te kunnen laten consumeren...

 • Ronny Biesen

  Vertrouwen in handelaars en politiek? Dan is ze toch de enigste in Belgie. De waarheid is dat bedrijven de corona gebruiken om af te slanken en lang gewilde ontslagen door te voeren. Velen van die 71000 jobs zullen blijvend verdwijnen.

 • Yves Van Rossem

  Mevr. De Block, daar bent u ook voor een deel verantwoordelijk voor. Daar uw laattijdig optreden zijn er meer coronaslachtoffers geweest dan nodig. Zelfs verpleegkundigen hebben maar op 25 maart hun eerste mondmaskers gekregen (1 maand te laat). Hoe kun je dan verwachten dat de corona uitbraak binnen de perken wordt gehouden ?

 • catharina De Weirt

  Ze heeft met haar partij de flexi jobs gecreëerd en daar maken grote bedrijven en kmo's gretig gebruik van.

 • John Stahl

  Is ze nu ook al Minister van werk? Als je slecht bent in uw job, kan je altijd proberen de aandacht af te leiden door over andere bevoegdheden te prietpraten. Zolang er maar geen verantwoordelijkheod moet genomen worden, nietwaar De Block?