Dan toch geen fusie tussen havens van Antwerpen en Zeebrugge

Antwerpen wil naar eigen zeggen niets opdringen aan Zeebrugge.
EPA Antwerpen wil naar eigen zeggen niets opdringen aan Zeebrugge.
Er lijkt voorlopig een einde komen aan de toenadering tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge zijn de verschillen te groot, berichten Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad onder aanhaling van de nieuwssite Flows. Er wordt nu wel nog gepraat over samenwerken rond containers. In Antwerpen klinkt het dat men "niets wil opdringen aan Zeebrugge".

Begin vorig jaar reikte Zeebrugge sterk de hand aan Antwerpen om meer samen te werken. De toenadering kwam er na de internationale fusie van de havens van Gent, Vlissingen en Terneuzen. Er werden intussen ook twee externe studies uitgevoerd over de mogelijkheden tot samenwerking.

Nadat er eerder deze maand al topoverleg was geweest tussen de twee havens, gaf De fauw dinsdagavond een stand van zaken aan de gemeenteraad. De verschillen blijken echter te groot te zijn. "Het personeelsstatuut is compleet anders en er zijn weinig gemeenschappelijke doelen", stelt De fauw. "We vonden er slechts twee: momenteel de containertrafiek en voor de toekomst energie. Andere belangrijke aspecten in Zeebrugge zijn roro, de brexit en autotrafiek, maar die spelen veel minder in Antwerpen. Voor slechts een of twee materies heeft het weinig zin om tot een volledige fusie over te gaan."

Een vrijwillige fusie lijkt nu dus begraven, maar er wordt nu wel verder gepraat over een formele samenwerking rond containers.

De haven van Zeebrugge.
BELGA De haven van Zeebrugge.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Billiet

    We hebben al teveel "Antwerpen" in dit land...

  • Lore Kluwer

    Antwerpse dokwerkers met hun heilige boek zouden ooit een fusie met die in Brugge toestaan? Zal nooit gebeuren, want dat betekent het einde van hun beschermde statuut en vette wedde.

  • Dirk Landuyt

    Containers afschaffen, gedaan met files.