Dalende tabakverkoop weegt op overheidsontvangsten

De verkoop van sigaretten is vorig jaar met 6,12 procent gedaald, terwijl ook 17,15 procent minder rooktabak over de toonbank ging.
BELGA De verkoop van sigaretten is vorig jaar met 6,12 procent gedaald, terwijl ook 17,15 procent minder rooktabak over de toonbank ging.
De verkoop van sigaretten is vorig jaar met 6,12 procent gedaald, terwijl ook 17,15 procent minder rooktabak over de toonbank ging. Dat schrijven de kranten van Sudpresse vandaag op basis van cijfers van de FOD Financiën.

Door de dalende verkoop verloor de schatkist volgens Financiën vorig jaar 76,38 miljoen euro, waarvan 40,24 miljoen inkomsten uit accijnzen en 36,59 miljoen aan btw-inkomsten. Bij de taxshift van november 2015 was voor 2017 nochtans een stijging van de inkomsten uit tabak ingecalculeerd van 75 miljoen euro. Opgeteld loopt de staat dus 151,83 miljoen euro mis.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koop van der Wijk

  Vape is life!

 • Eric Loyens

  Met deze regering zal al snel dat gat gevuld worden ,met het geld van de werkman waneer komen we eindelijk op straat om deze diefstallen een halt toe e roepen

 • Hans Plas

  De pakjes cigaretten van 4 euro uit het Oostblok zijn overal te koop. Dát schaadt de federale inkomsten.

 • Dirk Vregels

  Het bekende resultaat van acczijns en btwverhogingen. De Franse tabakstoeristen blijven weg en de Belgische rokers kopen het over de grens. Dit telt niet alleen voor tabak maar ook voor de wekelijkse boodschappen. Niet-rokers gaan nu het verlies meebetalen.

 • rik lagrou

  weten die ook dat in Brussel namaak verkoop en dan op sommige markten welig buitenlandse te koop Maar ja vroeger kwamen veel buitenlanders maar eens bij hen vaststellen dat niet meer zelfde is komen niet terug een roker kan makkelijk verschil zien Ofwel is de fabrikant ofwel zwarte markt